Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, ABD’nin Washington eyaletinde düzenlenen külliye açılışı sırasında yaşadığı bir olayı anlatarak, “Dediler ki ‘hocam Amerika’da sivrisinekleri öldürmek için ilaç kullanmak yasak’, ‘Maşallah’ dedim. ‘Ah keşke, Irak’ta bir buçuk milyon insanı öldürürken de bu kadar hassas olabilseydiniz’ dedim” ifadelerini kullandı.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Balkan coğrafyasından gelen müftü ve din adamları ile birlikte İpsala’daki Kutlu Doğum Haftası etkinliklerine katıldı. Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu ve Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu ve Balkan ülkelerinden gelen müftü ve din adamları, ilk olarak Rabia Kadıoğlu Camii’nin açılışına katıldı. Cami açılışının ardından İpsala Fuar Alanı’nda düzenlenen Kutlu Doğum Haftası programına geçildi. “Hz. Peygamber, Tevhid ve Vahdet” teması ve "İnsanlığı yüceltmek, insanlığı diriltmek ve insanlığı yaşatmak için gelin birlik olalım" çağrısı etrafında düzenlenen Kutlu Doğum kutlamalarına Diyanet İşleri Başkanı Görmez’in yanı sıra Kosova, Makedonya, Romanya, Slovenya, Yunanistan, Bulgaristan, Bosna Hersek, Karadağ ve Filistin’den gelen müftü, din adamları ve yaklaşık 4 bin soydaş katıldı.
“HZ. PEYGAMBERİMİZ HAYVAN SEVGİSİ ÜZERİNDEN İNSANLIĞA MERHAMET DERSİ VERDİ”
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Hz. Peygamber, Tevhid ve Vahdet” teması ve "İnsanlığı yüceltmek, insanlığı diriltmek ve insanlığı yaşatmak için gelin birlik olalım" konulu konuşma yaptı. Görmez, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) ordusu ile birlikte Mekke’nin fetih yolunda yaşadığı bir olayla ilgili örnek vererek, merhametin önemine değindi. Görmez, şunları kaydetti:
“Sevgili peygamberimiz ashabıyla beraber Mekke’yi fethetmeye giderken, sevgililer sevgilisi Muhammed Mustafa (s.a.v.) bir çalının dibinde yeni doğum yapmış bir köpek gördü, 3 tane yavrusunu emziriyordu. Tabloyu gözünüzün önünde canlandırın, büyük bir ordu, başlarında sevgili peygamberimiz Muhammed Mustafa, bir çalının dibinde hiçbir insanın değer vermediği bir hayvan doğum yapmış orada yavrularını emziriyor. Mübarek devesinden indi, hayvanların başına gitti, biraz seyretti. Sonra sahabeden Saliye Bin Cuma’yı yanına çağırdı. Dedi ki, ‘Saliye, sen bu hayvanların başında nöbet bekleyeceksin. Ordu buradan geçinceye kadar hiç kimse bu anneye ve yavrularına zarar vermeyecek. Bununla Allah Resul’u hala öfke dolu olarak Mekke’ye gidenlere bir ders veriyordu. Hayvan sevgisi üzerinden bir merhamet dersi veriyordu bütün insanlığa.”
“ABD, SİVRİSİNEKLERE GÖSTERDİĞİ MERHAMETİ, BİR BUÇUK MİLYON IRAKLIYA GÖSTERMEDİ”
Amerika Birleşik Devletleri’nin Irak’ı işgali sırasında bir buçuk milyon masum insanı öldürdüğünü hatırlatan Görmez, “Geçen hafta Amerika’da açtığımız caminin çevresi ormanlık ve aynı zamanda sinekler var. Dedim ki ‘Bir sinek ilacı yok mu? Burada tehlike arz edebilir. Dediler ki ‘hocam Amerika’da sinek ilacı kullanmak yasak. ‘Nasıl’ dedim. ‘Evet, sivrisinekleri öldürmek için ilaç kullanmak yasak’ dediler. ‘Maşallah’ dedim.’ Ne kadar güzel, niçin’ dedim, ‘Çünkü tabiatın dengesini bozuyormuş o ilaç’ dedi. Bir maşallah daha çektim, sonra dedim ki, ‘Ah keşke, Irak’ta bir buçuk milyon insanı öldürürken de bu kadar hassas olabilseydiniz’ dedim” ifadelerini kullandı.
“ALLAH, İNSANLIĞA YENİDEN MERHAMET LÜTUF ETSİN”
Görmez, merhamet ile ilgili bir örnek de Müslüman aleminden vermek istediğini dile getirerek, “Geçen sene Arafat’ta sivrisinek doluydu. İhramlı olduğumuz için hiçbirimiz dokunamıyorduk. Ne güzel bir şey ama sivrisinek geliyor, konuyor, afiyetle yiyin diyorsunuz, dokunamıyorsunuz. İhramla Allah müminlere ders veriyor. Birkaç günlük de olsa bir ders veriyor. Sivrisineklere dokunamadık biz ihramdayken Arafat’ta. Sonra döndük, geldik Cemerata, şeytanı taşlarken binlerce kardeşimizi ezerek öldürdük. Allah bizi bu çelişkilerden kurtarsın, Allah biz insanlığa yeniden merhamet lütuf etsin” dedi.
“ECDADIMIZ GAYRİMÜSLİMLERE ASLA ZULÜM ETMEDİ”
Müslümanların yüzyıllardır diğer din ve inanışlarla birlikte yaşadığını ve onlara karşı asla bir zulüm etmediğini anlatan Görmez, “Balkanlar’dan sadece Diyanet İşleri Başkanları gelmedi. Sadece Sofya’dan, Filibe’den, Şumnu’dan, Ruscuk’tan, Mestanlı’dan, Kırcaali’den, İskeçe’den, Gümülcine’den sadece Müslüman kardeşlerimiz gelmedi. Bu kardeşlerimizin kalbindeki peygamber sevgisinin peşine takılarak kilise mensupları da bugün aramıza geldi. Onlara da hoş geldiniz diyorum. Biz millet olarak onlarla beraber beş asır yaşadık. Onların hiçbirisi bize şunu diyemez, ‘Sizin ecdadınız, bizim ecdadımıza zulüm etti’ diyemez elhamdülillah” şeklinde konuştu.
BAKAN MÜEZZİNOĞLU: “TERÖRİZME VE SİLAHA KARŞI BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE OLALIM”
Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu ise, Kutlu Doğum Haftası’nın birlik ve beraberlik algılarını güçlendireceğine inandığını belirterek, “Bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığımızın teması ‘Tevhid ve Vahdet’. Biz iyilikte ve güzellikte birlik ve beraberlik içinde olalım. Hak ve adaletin dünyaya hakim olması için birlik ve beraberlik içinde olalım. Haksızlığa, adaletsizliğe, fitneye, fesada, teröre, terörizme, silaha, ölmeye ve öldürmeye karşı birlik ve beraberlik içinde olalım” dedi.
Edirne’nin İpsala ilçesinde gerçekleştirilen Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in davetlilere tek tek kırmızı gül dağıtması ile son buldu.