Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 4. dönem toplu sözleşme görüşme sürecine ilişkin, “Biz, 14 Ağustos’ta hükümetin ’evet’ demesini bekliyoruz. Teklifimize karşılık bir teklif sunulması yerine ‘evet sizin teklifinizi kabul ediyoruz’ denmesini bekliyoruz" dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, 4. dönem toplu görüşme sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yalçın, yaklaşık 3 milyon 200 bin kamu görevlisi ile 1 milyon 900 bin memur emeklisinin maaşına 2018 ve 2019 yıllarında yapılacak zammın belirleneceği 4. dönem toplu görüşme sürecinin 1 Ağustos’ta başladığını anımsattı. Görüşmelerin 7 Ağustos’a kadar hizmet kollarına ait tekliflerin komisyonlarda ele alınmasıyla devam ettiğini ifade eden Yalçın, dün itibariyle genel tekliflerin görüşülmeye başlandığını kaydetti. 11 hizmet kolundaki toplam 658 maddelik tekliflerinin komisyonlardaki değerlendirmelerin ardından 338’e indirildiğini ifade eden Yalçın, toplu sözleşme sürecinin bütün hızıyla sürdüğünü anlattı. Yalçın, hükümetin kamu görevlileri ve memur emeklileri için belirlediği zam teklifini 14 Ağustos’ta kendilerine sunacağını anımsatarak, "Biz, 14 Ağustos’ta hükümetin ’evet’ demesini bekliyoruz. Teklifimize karşılık bir teklif sunulması yerine ’evet sizin teklifinizi kabul ediyoruz’ denmesini bekliyoruz. Çünkü Memur-Sen olarak sunduğumuz teklifler makul teklifler" diye konuştu.

“Sunduğumuz teklifler gerçekçi tekliflerdir”

Kamu çalışanlarının ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak artışların ekonomiye olumlu etki edeceğini vurgulayan Yalçın, toplu sözleşme sürecinin sadece memurları ilgilendiren bir süreç olmadığının altını çizdi. Yalçın, başta esnaf olmak üzere dolaylı olarak toplumun tamamını ilgilendiren bir süreç olduğunu kaydetti. Tekliflerini kamu maliyesini, küresel hareketleri dikkate alarak hazırladıklarını ifade eden Yalçın, "Bundan dolayı da sunduğumuz teklifler verilmeyecek ya da verilemeyecek teklifler değil. Verilebilecek teklifler ürettik. Yoksulluk ile açlık sınırı arasından memuru çıkartıp, refah sınırında maaş alan bir konuma taşımak istiyoruz. Kamu çalışanlarının yüzde 70’i bu iki sınırın arasında. Dolayısıyla yoksulluk sınırının üzerine çıkmış bir kamu görevlisi hayalimiz var. Verdiğimiz teklifler bir, iki toplu sözleşme sonrasında kamu görevlilerini yoksulluk sınırından çıkartıp, refah seviyesinde maaş aldığı bir zemine taşıyacak. Bu yüzden sunduğumuz teklifler gerçekçi tekliflerdir" şeklinde konuştu.

"Artık kararın verilmesi lazım"

Teklifleri arasında 4/C’lilerin, 4/B’lilerin kadroya alınması ile kamuda memur işi yapan işçi statüsündekilerin durumunun ele alınmasının da bulunduğunu bildiren Yalçın, bu tekliflerini önceki toplu sözleşme masasına da taşıdıklarını anımsattı. Konunun ‘üzerine çalışılacak’ denilerek hükme bağlandığını belirten Yalçın, bu teklifin yıl içerisinde çalışıldığını, bütün taraflarla Devlet Personel Başkanlığında kurulan komisyonlarda görüşüldüğünü ifade etti. Yalçın, “Kamu Personeli Danışma Kurulunda yeteri kadar gündeme geldi. Onun için bu teklifleri tekrar çalışmaya gerek yok. 4/C ve 4/B’liler ile kamuda memur işi yapan işçi statüsündekilerle ilgili teklifimizin kapsamını ve maliyetini kamu biliyor. Bu konuda daha fazla çalışma yapmaya gerek yok. Artık kararın verilmesi gerekiyor" dedi.

Toplu sözleşme masasında hükümet ile mutabakata varılan bir konunun hayata geçirilmemesinin hem Kamu İşveren Heyetini hem de kamu görevlileri sendikaları tarafını itibarsızlaştıracağına vurgu yapan Yalçın, 1 Ocak 2018’e kadar hükümetin kararını net olarak ifade etmesi gerektiğini belirtti.