Nesrin COŞKUN / İZMİR, () - BUNDAN 6 yıl önce bir kanser türü olan Multipl Miyelom tanısı konulan, 4 yıl önce kemik iliği kök hücre nakil olan 55 yaşındaki Fadıl Yavuz'a, hastalık nüksedince dondurulmuş yedek kök hücrelerle ikinci nakil gerçekleştirildi. 4 yıl önce dondurulan kök hücrelerin çözülerek hastaya nakledildiği belirten Prof. Dr. Gürhan Kadıköylü, "Hastamız şanslıymış, çünkü hastalardan her zaman kök hücre toplamak mümkün olamıyor. Yedek kök hücreleri tedavi için yeni şans, yeni umut oldu" dedi.
Manisa'nın Turgutlu İlçesi'nde yaşayan 8 çocuk 3 torun sahibi Fadıl Yavuz, 6 yıl önce sürekli kilo kaybetme ve ayak tabanlarında yanma şikayetleriyle hastaneye başvurduğunu söyledi. İzmir Eğitim Araştırma Hastanesi'nde Multipl miyelom (Kemik iliği kanseri) tanısı koyulan Yavuz burada kemoterapi gördü, tedavi ve kontrolleri yapıldı. 2 yıl sonra kemik iliği kök hücre nakli olması için Ege Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi. Hematoloji Profesörü Filiz Büyükkeçeciler'in hastası olan Yavuz'dan kök hücre toplandı ve nakil yapıldı.
DONDURULAN KÖK HÜCRELERİ İMDADINA YETİŞTİ 
4 yıl önce gerçekleşen naklin ardından kendini çok iyi hissedip bir daha doktora ve hastaneye gitmediğini belirten Yavuz, 7- 8 ay önce hastalığının ilk başındaki benzer belirtiler üzerine telefonla doktorunu aradı. Doktorunun 'zaman kaybetmemesini' istediği Yavuz, İzmir Kent Hastanesi Kemik İliği Nakli Merkezi'ne başvurdu. Prof. Dr. Filiz Büyükkeçeciler ve Prof. Dr. Gürhan Kadıköylü tarafından yapılan tetkikler sonucunda Yavuz'un hastalığının nüksettiği ortaya çıktı. Yeniden nakil kararı verildi. Yavuz'un 4 yıl önce dondurulmuş, yedekte bekletilen kök hücreleri ikinci nakil için imdadına yetişti.  Aferez Teknik Sorumlusu Biyolog Okan Fırat O tarafından çözdürülen yedek kök hücreler 24 Ağustos'ta Fadıl Yavuz'a nakledildi.
İKİNCİ NAKİL ŞANSI OLDU
İzmir Kent Hastanesi Kemik İliği Nakli Merkezi Sorumlusu Hematolog Prof. Dr. Gürhan Kadıköylü, 'yedek kök hücre ve nakil' konusunda şunları söyledi:
"Otolog nakil planlanan bir hastadan, en az iki kez nakil yapmaya yetecek kadar kök hücre toplanması önerilir. Bunda iki amaç vardır; risklere karşı dozu yüksek vermeden 6 ay veya bir yıl arayla ikinci kez nakil yapmak ya da nüks halinde tekrar nakil yapmak. Bu kök hücreler hastadan toplandıktan sonra donduruluyor. Ve çözülerek hastaya naklediliyor. Her zaman her hastadan yeteri kadar kök hücre toplamak mümkün olamıyor. Bu hastanın böyle bir yedeği olmasaydı tekrar toplama işlemine gidilecekti. Ancak hastanın daha önceki nakilde ve nükste kullanılan kemoterapötik ilaçlar kök hücre toplanmasını zorlaştırıyor, bazen de ortadan kaldırıyor. Böyle bir risk vardı, kök hücre toplayamayabilirdik. Hastamız çok şanslı ki 4 yıl önce EÜ Hastanesi'nde iki defalık kök hücre toplanıp dondurulmuş. Yedeğini kullandık, nakile başlandı. Kemik iliğinin çalışmasını bekliyoruz. Hastamızın şu an durumu iyi."
'İYİLEŞTİM DİYE KONTROLLERİMİ AKSATTIM'
Öte yandan ilk kök hücre naklinden sonra sağlık durumunun çok iyi olduğunu ve doktora gitmeyi ihmal ettiğini belirten Yavuz şunları anlattı:
"Tabii bu çok büyük hataydı, doktorumun söylemesine karşın kontrollerimi çok aksattım. Ama tedavi sürecinde çalışamaz hale gelince evimi, arabamı satmak zorunda kaldım. İki çocuğum üniversitede okuyordu. Ekonomik sıkıntılardan, sağlığım da iyi diye 3 yıl hiç doktora gitmedim. Meğer hastalık sinsi sinsi hortluyormuş, aynı belirtiler yeniden ortaya çıktı. Daha önce toplanmış olan kök hücreler sayesinde ikinci nakil gerçekleşti. Çok şanslıyım, aynı süreçleri bir daha yaşamadım, belki hiç hücre de toplanamayabilir, durumum zora girebilirdi. İlk nakilde olduğu gibi bundan da iyi sonuç alacağımıza inanıyorum ve tüm doktorlarıma, hemşirelerime teşekkür ediyorum." 

FOTOĞRAFLI