Yasin KIRAS/SİVAS, () - SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Ayla Uzun, çocukları kurban kesiminden tamamen uzaklaştırmanın doğru olmadığını belirterek, "Çocuklara bayramı güzellikleri ile anlatmak gerekir" dedi. Uzun, 12 yaş altındaki çocukların kesimden uzak tutulmasının doğru olduğunu belirtti.
CÜ öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayla Uzun, ailelere Kurban Bayramı ile ilgili uyarılarda bulundu. Çocukların etkilenmemeleri için kurbandan tamamen uzaklaştırılmalarının yanlış bir davranış olduğunu kaydeden Uzun, kültürümüzün ileriki nesillere aktarılması için çocukların doğru şekilde bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.
"12 YAŞINDAN KÜÇÜKLER İZLEMEMELİ"
12 yaşından küçük çocukların kesim alanlarından uzak tutulması gerektiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Ayla Uzun şöyle konuştu:
"12 yaşından daha büyük çocukları kurban kesiminden uzak tutarsak geleneklerimizden, kültürümüzden uzaklaşma ortaya çıkabiliyor. Burada amacımız aslında engeller, yasaklar koymak değil, çocuğa bayramı güzellikleri ile anlatmaktır. Bazen işin çok ehli olmayan insanlar çok uygunsuz aletler ile kurban kesebiliyorlar. Çocukları bunlardan korumak gerekiyor. Eğer çocuk istemeden izlettiriliyorsa ya da bu sürece çok hazır değilse, çocuk daha önce kesim görmemişse anne babaya, kesen kişiye karşı öfkeli olabiliyor, korkular gelişebiliyor, anne babayı kaybetme korkusu yaşayabiliyor, anne babaya yapışma, yatak ıslatma ve kekemelik gibi sorunlarla karşılaşabiliyoruz. Onun dışında izlemeye hazırsa ve 12 yaşını doldurduysa genel olarak ruhsal bir sıkıntı saptamıyoruz" dedi.
"BAYRAMI TATİL OLARAK GÖSTERMEK YANLIŞ"
Son yıllarda ailelerin bayram izinlerini tatil bölgelerinde geçirdiklerini söyleyen Uzun, şöyle dedi:
"Bayramı tatil olarak görmekten öte bayram olarak görmek ve bayram kültürünü devam ettirmek gerekiyor. Büyüklerimizle, yakınlarımızla, akrabalarımızla, eşimiz ve dostumuzla bir araya gelmek, tanımasak bile komşularımızı ziyaret etmek, özellikle Kurban Bayramı'nda etin dağıtılması gibi durumlar çocukların birlik ve beraberlik, paylaşımla ilgili duyguları güçlendirecektir. Özellikle öneriyoruz, bayram tatili tatil değildir, aslında tam tersi kalabalık bir yaşam ortamı olması gerekiyor."
"KESİMDEN ÖNCE EVE GETİRMEYİN"
Kurbanlıkların daha erken eve getirilmesini önermediklerini kaydeden Uzun, şunları söyledi:
"Çocuklar hayvanlara çok sevgiyle bağlanıyorlar. Onlara isim koyuyorlar, onlarla oynuyorlar, onları özenle besliyorlar, sahipleniyorlar. Bu durumda çok sevdiği ve bağlandığı bir canlının kesilmesi çocukta etten uzaklaşma gibi bir duygulara sebep olabiliyor. Anne babaya karşı kızgınlık ve öfkeye neden olabiliyor. Çok sevdiği insanları kaybetme korkusu yaşayabiliyor. Olabildiğince kurbanlıkların eve getirilmemesi ya da mümkün değilse çocuklarla kurbanlığın çok uzun süreli temasını önermiyoruz."
Bayram ziyaretlerinin önemli bir rol üstlendiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Uzun, bu tür ziyaretler ile aile bağlarının korunduğunu belirterek, "Bayram ziyaretleri aitlik duygusunun gelişmesi, kendini bir bütünün parçası olarak hissetmesi, güven hislerinin oluşması, çocuğun sınırları koruyabilmesi için çok çok gereklidir. Bu tür ziyaretler aynı zamanda da büyükleri sevindiren bir olaydır" ifadelerini kullandı.

FOTOĞRAFLI