Kalp, damar ve varis doktoru Prof. Dr. Ahmet Akgül, “Varis, tanı ve tedavi yöntemlerinin gelişen teknikler, teknoloji ve bilgi birikimi ile çok daha iyi bir konuma gelmiştir” dedi.
Sıcak yaz aylarının başlamasıyla şikayetlerin iyice arttığını belirten, ünlü kalp, damar ve varis doktoru Prof. Dr. Ahmet Akgül, “Eskiden klasik yöntemler ile gerçekleştirilen ameliyatlar yerini günümüzde modern ameliyatlar ve tekniklere bırakmıştır. Ameliyat dışında, ciltte kesi yapmadan, anestezi vermeden 15 dakika içinde varislerden kurtulmak mümkün. Bu teknikler varislerin yapıştırıcı ile, lazer ile veya radyofrekans ile tedavi edilmesi gibi yöntemlerdir. Tüm bunlara rağmen hala varis tedavisinde ameliyat çok değerlidir. Özellikle iç varis olan hastaların tedavisi ameliyattır. İç varisi olup da bu gibi tedavileri olanlar daha sonra sıkıntı yaşarlar. İç varisin tedavisi ameliyattır.” diye konuştu.
Varis hastalığının tanısı için de kesinlikle ayakta Doppler çekilmesi gerektiğini kaydeden Kalp, damar ve varis doktoru Prof. Dr. Ahmet Akgül, daha sonra şunları kaydetti; “Yatarak yapılan Doppler’leri biz yeterli bulmuyoruz.Varis hastalığın tedavisi hem hastaya hem de varis hekimine bağlıdır. Varis ileri ise ve kapakçık olmuş yani iç varisde eklenmişse, ameliyat öncelikli tedavidir. Ama yalnızca yüzeyel varisler var ve uygun yapılmış Doppler’de iç damarlar normalse, lazer, radyofrekans, skleroterapi, yapıştırıcı, köpük tedavileri yapılabilir.Hastalıkta çok geç kalmadan doktor’a göründü iseniz; sizin için en uygun tedavi yöntemine karar verilerek, uygulanacaktır. Hekim ayrıca tüm yöntemleri size ayrıntısıyla anlatmakla yükümlüdür.
Varis var ve sıcaklarda çok zaman geçirirseniz şikayetleriniz artar. Nedir bu şikayetler: Bacakta şiddetli ağrılar, gece krampları, renk değişiklikleri, bacakta ve ayakta şişmeler, iyileşmeyen yaraların ortaya çıkması gibi…
“YAZIN VARİS TEDAVİ EDİLİR Mİ?”
Edilir. Kimse hastalığını ertelemesin. Yazın yalnızca lazer tedavileri uygulamayız çünkü güneşin etkisiyle deride açık renkli lekeler oluşabilir. Ameliyat da dahil tüm diğer tedavi seçenekleri yaz aylarında da rahatlıkla yapılabilir.
“VARİS ÇORABI KULLANIMI GEREKLİ MİDİR, YAZIN KULLANILABİLİR Mİ ? ”
Sanılanın aksine varis çorabı, varis hastalığını ve oluş nedenini tedavi eden bir yöntem değildir. Yalnızca varisin ilerlemesini önleyen ve şikayetleri azaltan bir yöntemdir. Varis çorabı, bacaktaki bağ dokusuna destek sağlar, ödemi azaltır, kapak yetersizliğini önler, lenf dolaşımını destekler, diz altı kas gücünü artırır, damarlardaki kan akışını hızlandırır.
Varis çorabı, hastaya direkt olarak verilmemeli, önce varis masajı ile bacak şişliği azaltılır ve ölçüsüne göre çok çeşitli varis çoraplarından biri verilir. Varis çorabının hangisinin seçileceği, bizzat tedaviyi yapan doktor tarafından belirlenmeli ve kontrol edilmelidir. Boyutlarına gelince, özellikle diz altı varis çorapları kullanılmalıdır. Diz üstü ve külotlu çoraplar hastanın tedaviye uyumu açısından tercih edilmemelidir.
“SKLEROTERAPİ NEDİR VE YAZ AYLARINDA UYGULANIR MI?”
Skleroterapi, damar içine kurutucu madde ilave edilerek, yüzeysel venlerin ve kılcal damarların kurutulması işlemidir. Yaz aylarında kolaylıkla uygulanabilir. Tecrübeli ellerde kolay bir yöntemdir. Ağrısız bir yöntemdir. 15-20 dakikalık uygulama sonrasında gündelik yaşama rahatlıkla dönülebilir. “