Ulusal kurtuluş mücadelesine önemli katkılarda bulunan Behiç Erkin için 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansının katkılarıyla Tülomsaş Genel Müdürlüğü’nde bir anma programı düzenlendi.

Programa, Vali Güngör Azim Tuna, Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Tülomsaş Genel Müdürü Hayri Avcı, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Yüksek Hızlı Tren Bölge Müdürü Abdurrahman Genç, Gar Müdürü Süleyman Hilmi Özer ve davetliler katıldı.

Programda bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Günay, Behiç Erkin’in, Kurtuluş Savaşı mücadelesi sırasında demiryolu yönetimini üstlenerek Atatürk’ün yanında yer alan önemli kişilerden biri olduğunu söyledi. Günay, 150 yıllık demiryolculuğu mazisinde Behiç Erkin’in “ Demiryollarının Babası” olarak anıldığı kaydetti.

Konuşmaların ardından, Behiç Erkin’in torunu Emin Kıvırcık, dedesinin hatıratındaki anıları sinevizyondan gösterilen sunumla anlattı.

Programın sonunda Vali Tuna, konuşmacılara günün anısına çeşitli hediyeler verdi. Bu esnada duygularını dile getiren Vali Tuna, “Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Eskişehir’de,kendisini bu memlekete adamış,çok hizmet etmiş, bu büyük insanı unutmamak anlamında biz de başkent ajansı olarak gerekli çalışmayı yapacağız” diye konuştu.

Hem müze anlamında, hem de demiryolu kültürü ve ulaşım kültürü anlamında, Eskişehir’de kalıcı eser olarak bir takım çalışmalar yaptıklarını kaydeden Vali Tuna, “Demiryollarına, TÜLOMSAŞ’a katkılarından dolayı şimdiden teşekkür ediyorum. Bu organizasyonda emeği geçen arkadaşlarıma, vali yardımcımıza,böyle bir tören düzenledikleri için çok teşekkür ediyorum. Bu vesileyle burada aramızda bulunan torununa hoş geldiniz diyor, Behiç Erkin’i saygıyla anıyorum.”

Programın ardından Vali Tuna, Demirspor Müzesi’ni gezerek TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı’dan bilgi aldı.