Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Genel Sekreterliği’nin organizasyonu ve Ekonomi Bakanlığı’nın koordinasyonunda Küba’ya giden işadamları, Küba pazarı ve işbirliği olanaklarını araştırdı.

AKİB’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever başkanlığında düzenlenen Küba Ticaret Heyeti gezisi 2-5 Kasım 2013 tarihleri arasında gerçekleştirildi. 31. Uluslararası Havana Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenen heyete çok sayıda bürokrat ve iş adamı katıldı. Türk işadamları, 3 Kasım 2013 tarihinde Küba Dış Ticaret ve Yabancı Yatırımlar Bakanı (MINCEX) Rodrigo Malmierca Diaz tarafından açılışı yapılan genel nitelikli fuara katılan ülkelerin stantları ile stand açan tek Türk firması standını ziyaret ettiler. Fuar sonrası resmi heyet tarafından Küba Ticaret Odası Başkanı Odalys Seijo başkanlığındaki heyet ile ikili görüşmeler yapıldı.

Aynı gün Bakan Yardımcı Sever’in de katılımıyla Türkiye’nin Havana Büyükelçisi Hasan Servet Öktem ve Havana Ticaret Müşaviri Belma Aral’ın Türk iş adamlarıyla yaptığı toplantıda, Küba ve ülkenin dış ticaret potansiyeli hakkında genel bilgi verildi. Toplantıda konuşan Sever, “Küba piyasasını yerinde görmek, pazar hakkında bilgi edinmek, burada yetkililer ile birebir görüşerek işbirliği içerisinde adım atmak için Bakanlık olarak elimizden geleni yapmaya çalışacağız” dedi.

Küba Fuarı’nda Türkiye’nin de milli katılım ile yer almasının faydalı olacağını ifade eden Sever, “Küba Fuarı’nda yer almak için Bakanlığımız ve İhracatçı Birlikleri olarak gerekli çalışmaları en kısa zamanda başlatacağız” diye konuştu.

Heyet, Küba ziyaretinde MINCEX Bakan Yardımcısı Heana Nunez ile ikili görüşmeler gerçekleştirirken, Küba Dış Ticaret ve Yabancı Yatırımlar Bakanlığı yetkilileri ile Ekonomi Bakanlığı yetkilileri arasında “İzleme Toplantısı” da yapıldı. Görüşmelerin ardından Havana Üniversitesi'nde faaliyete geçen "Türk Dili ve Tarihi Kürsüsü”nü ziyaret eden heyet, Küba Sivil Havacılık Enstitüsü Başkanı ve Uluslararası İlişkiler Bölümü direktörü ile görüşmeler gerçekleştirdi. Heyet, ziyaretin son gününde Küba Dış Ticaret ve Yabancı Yatırımlar Bakanı Diaz başkanlığında, resmi heyet başkanlarının katılımları ile Küba'daki en önemli yabancı sermaye yatırımı konumunda olan ve çok yakın bir zamanda faaliyete geçmesi planlanan Mariel Limanı ve Serbest Bölgesi’ni tanıtıcı konferansa katıldı. Konferansın ardından Küba Dışişleri Bakan Yardımcısı Ana Teresita Gongalez Fnaga ile ikili görüşmeler gerçekleştirildi. Yoğun geçen resmi heyet programı ve ikili görüşmeler ile Küba’da iş yapmanın zorlukları, pazara giriş ve iş yapmak isteyenler için potansiyel sektörler hakkında yerinde bilgi edinildi.