Sayıştay Başkanı Doç. Dr. Recai Akyel, Sayıştay’ın Türkiye’de çok önemli bir görevi icra ettiğini kaydederek, “Kurum olarak eleştirilere açığız, şeffafız ve hesap verebiliriz. Ayrıca Sayıştay olarak güvenilir olmaya önem veriyoruz. Gerçekten güvenilir ve objektif olmak zorundayız” dedi.

Sayıştay Başkanlığı tarafından Afyonkarahisar’da bir termal otelde gerçekleştirilen ‘Düzenlilik Denetimi ve Kamu Zararı Çalıştayı’nda konuşan Sayıştay Başkanı Doç. Dr. Recai Akyel, kurumun yapısı ve çalışmalarında uyması gereken kurallar hakkında denetçilere bilgiler verdi. Denetimin uluslararası standartlar, kanunlar, yasalar ve yönetmelikler kapsamında bir kural boyutu olduğunu dile getiren Başkan Akyel, ayrıca denetimlerin insan kaynaklı olduğundan, denetçilerin davranışlarının nasıl olacağının uluslararası standartlar, ve denetim etik notlarında belirtildiğini söyledi. Kurumun çalışmalarında her zaman insan onuruna değer verdiğinden bahseden Başkan Akyel, “Sayıştay olarak Sayıştay denetçisinin denetim sürecinde uyması gereken etik davranışlarını yayınlamış bulunmaktayız. Sayıştay denetçilerin uyması gereken mesleki etik kuralarla ilişkin usul ve esaslara uyulmaması, etik dışı davranışlarında soruşturulacaklarının bilinmesi gerekmektedir” dedi.

“TÜRK SAYIŞTAY’I OLARAK, ÖNEMLİ DEĞERLERİMİZ VAR”

Sayıştay’ın nezaketi ve nazik davranışı etik kurallar içerisinde gösteren bir kuruluş olduğunu söyleyen Başkan Akyel, konuşmasında şunları söyledi:

“Sayıştay denetçileri bağımsızlık, tarafsızlık, dürüstlük, eşitlik çıkar çatışmamasından kaçınma, etkinlik ve mesleki özen, mesleki ve kurumsal bilinç, mesleğin menfaat için kullanılmaması nezaket, saygı, gizlilik ve mesleki sırları saklama ilkelerine uyar. Bir kurumda denetleme yaparken kurumun en üst ve an alt yöneticisine karşı nezaket ve saygı içerisinde bulunmalıyız. Türk Sayıştay’ı olarak önemli değerlerimiz var. Bunlar, yetki ve sorumluluğumuzu kullanabilme denetim, inceleme, raporlama yargılama ve kesin hükme bağlamada ilgili tarafların yaklaşımlarını önemsemekteyiz. Kamuoyunun beklentilerini önemsiyoruz. Kurum olarak eleştirilere açığız, şeffafız ve hesap verebiliriz. Ayrıca Sayıştay olarak güvenilir olmaya önem veriyoruz. Gerçekten güvenilir ve objektif olmak zorundayız.”

“GEÇMİŞLE MUKAYESE EDİLDİĞİNDE ÇOK ÖNEMLİ BİR YERDEYİZ”

Gerçekleştirilen toplantıda konuşan AK Parti Kütahya Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kamu İktisadi Teşkilatı Komisyon Başkanı Hasan Fehmi Kinay ise, şunları söyledi:

“TBMM adına kamu kurum ve kuruluşlarını denetleyen Sayıştay’ımız özellikle son çıkarılan yasayla birlikte gerek organizasyonel yapısını, gerekse denetim faaliyetlerindeki çeşitliliği önemli bir düzeye taşıdı. Bu yasaya doğrudan emeği geçenlere TBMM adına şükranlarımı arz ediyorum. Bu yasalaşma faaliyetinde plan ve bütçe komisyonu üyesi olarak bizler de önemli katkılarda bulunduk. Tabi Sayıştay öylesine büyük bir reformu bünyesinde gerçekleştirirken diğer kamu kurum ve kuruluşunun da buna ayak uydurması özellikle 5018 sayılı kamu mali denetim yasasıyla birlikte buna ayak uydurması denetim konusunda Sayıştay’a sağlıklı veri ve bilgi akışını düzenlemesi bunlar bir süreç gerektiriyor. Ülkemizde buna ilişkin Sayıştay’ın yer aldığı bütün denetim faaliyetlerinde farklı tartışmalar söz konusu olsa da geçmişle mukayese edildiğinde geldiğimiz nokta fevkalade önemlidir. Uluslararası mukayese yapıldığında Türkiye’de kamu kurum ve kuruluşlarının gerek hukuki gerekse ekonomik anlamda verimli ve ölçülebilir değerlendirmelerde geçmişle mukayese edilemeyecek kadar önemli bir düzeye eriştiğini görmemiz mümkündür.”

Gerçekleştirilen toplantıya çok sayıda Sayıştay denetçisinin yanı sıra Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ve daire müdürleri katıldı.