Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, savaşın ayrıldığı ailelerin gelecek bayramda sınırda buluşmaları için Kuzey Kore ile görüşeceklerini söyledi.

Göreve geldikten sonra ilk defa basın toplantısı düzenleyen Devlet Başkanı Park, gündeme ilişkin bir çok konuya değindi. Park konuşmasından en çok dikkat çeken kısmı ise Kuzey Kore ile ilişkilerin ele alındığı bölümdü. Yeni yılda daha sıcak bir ilişki hedeflediklerini söyleyen Park, bu bağlamda gelecek ay kutlanacak Sollal Bayramı'nda savaşın ayırdığı aileleri sınırda görüştürmeye çalışacaklarını söyledi.

Park'ın bu sıcak mesajından hemen sonra Güney Kore Birleştirme Bakanlığı harekete geçti. Güney Kore Kızıl Haç Örgütü, kırmızı hattan Kuzey Kore Kızıl Haç örgütüne bakanlığın bu istediğini iletti. Bakanlıktan alınan bilgiye göre Kuzey Kore tarafının teklife sıcak baktığı, sınırda aileleri buluşturmak için bazı teknik meselelerin birlikte ele alınması gerektiğini ilettiği öğrenildi.

Güney Kore'de bir önceki Devlet Başkanı Lee Myung-bak döneminde ikili ilişkiler gerilmiş, hemen hemen her bayramda gerçekleşen savaşın ayırdığı ailelerin sınırdaki buluşmasına 2010 yılından itibaren ara verilmişti. Her ne kadar geçen Eylül ayındaki Çusok Bayramı'nda taraflar tekrar bu konuda mutabakata varsa da, buluşma son anda iptal olmuştu.

Uzmanlar, bir aksilik çıkmadığı takdirde bir süre boyunca iki ülke arasında bahar havasının eseceğini düşünüyor. İki ülke ülke liderinin de yeni yıl konuşmalarında bir birlerine zeytin dalları uzattıklarına dikkat çeken uzmanlar, 3 yıl aradan sonra Sollal Bayramı'nda savaşın ayırdığı ailelerin sınırda buluşabileceklerini öngörüyor.