Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde aşırı şişman hastaya yapılan kapalı böbrek ameliyatı başarıyla sonuçlandı.
Dicle Üniversitesi Hastaneleri, son yıllarda yaptığı atılımlar, yeni teknik ve teknolojilere olan desteği ile bölge halkına hizmet etmeye devam ediyor. Dicle Üniversitesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, bölgede ilk defa başarılı bir şekilde hastanenin üroloji kliniğinde uygulanan kapalı kanser ameliyatları laparoskopik yöntemle başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğini ifade etti. Hasta konforu açısından önemli olan ve artık dünyada standart yöntem olarak kabul edilen kapalı böbrek kanseri ameliyatını son olarak aşırı şişman bir hastada başarıyla gerçekleştirdiğini aktaran Alan, hastada böbreğin tamamını almak yerine sadece kanserli böbrek dokusu alınarak hastanın kanser olmasına rağmen her iki böbreği ile yaşamına devam etmesine olanak sağladığını kaydetti.
Ameliyatta yer alan Doç. Dr. Necmettin Pengül ise, önemli bir ameliyat gerçekleştirdiklerini belirterek, "Hastamıza tesadüfen yapılan tetkikler sonucunda sağ böbreğinde 4 cl’lik tümör teşhisi konmuştu. Aşırı kilolu olması nedeni ile ameliyatının çok riskli olduğu, açık ameliyat sonrası yara iyileşmesinin zor olacağı, yara yerinde iltihap ihtimalinin yüksek olduğu ve narkoz açısından da problem yaşanabileceği söylenmiş. Bunun üzerine Ankara, İstanbul veya İzmir gibi büyük vilayetlere yönlendirilmiş. Hasta kliniğimizde bu tür ameliyatların yapıldığını görsel basından ve internet ortamında araştırarak kliniğimize başvurdu. Bizlerde yaptığımız değerlendirme sonucu hastaya kliniğimizde sıkça uygulanan kapalı ameliyatı uygun gördük. Önceleri bu tür ameliyatlar için hastalarda büyük ameliyat kesileri gerekirdi. Ancak bizim yaptığımız ameliyatta hastamızın vücudunda oluşturulan 3 delik kullanılarak kapalı ameliyatı laparoskopik parsiyel nefrektomi gerçekleştirildi. Bu ameliyat hem hasta konforu hem de ameliyatı gerçekleştiren biz hekimler için çok avantajlı bir yöntem. Üstelik bu yöntemle hastanın tüm böbreğini almak yerine sadece kanserli böbrek dokusunu aldık. Hastada ameliyat kesisi olmadığı için ameliyat sonrası dönemde hastamız çok rahat etti. Kısa dönemde normal hayatına ve işine döndü. Böylelikle artık hayatına kanserden arınmış olarak devam edecek. Bu ameliyatları bölgemizdeki insanlarımıza sunmak bize de mutluluk vermektedir" dedi.
Hasta Ö.G. de ameliyat sonrasında sağlığına kavuştuğunu ifade ederek, şunları söyledi:
"Hastalığımı öğrendiğimde çok zor günler geçirdim. Ameliyat olmam gerektiği söylendiğinde gittiğim doktorlar şişmanlığım yüzünden beni çok korkuttular. Hem kanser olmak hem de şişmanlıktan dolayı ameliyat olamamak beni o süreçte yıprattı. Büyük illere gitmemi söylediler; ancak internetten yaptığım araştırma ve tanıdıklarımın yönlendirilmesi ile Dicle Üniversitesi Hastaneleri Üroloji Kliniğine geldim. Çok başarılı bir ameliyat yaptılar ve kısa sürede işime ve hayatıma dönmeme yardımcı oldular. Hastane personellerine ve ameliyatımı yapan ekipte yer alan Doç. Dr. Necmettin Penbegül ve Yrd. Doç. Dr. Namık Kemal Hatipoğlu hocalarımıza minnettarız."