Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde açılan giyim kursuna katılan kadınlar hem kurs boyunca ürettikleri ürünlerden gelir elde ediyor hem de kurs bitiminde ilçede bulunan tekstil atölyelerinde işe yerleştiriliyor.

Diyarbakır Valiliği koordinasyonunda Bismil Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yürütülen ve Kalkınma Bakanlığı Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında finanse edilen "Çalışma hayatında kadına fırsat eşitliği projesi" ile açılan giyim kursuna katılan kadınlara 5 ay boyunca dikişten makine tamirine kadar her şey öğretiliyor. Geçen yıl başlayan ve bu yıl yoğun talep nedeniyle iki kat kontenjanla devam eden kursa gelen kadınların amacı bir meslek sahibi olup ev ekonomisine katkıda bulunmak. Her yaştan kadının katılım sağladığı kursta kadınlar kurs boyunca ürettikleri ürünlerden gelir de elde ederken kursu başarı ile bitirenler ilçede bulunan tekstil atölyelerinde asgari ücretle işe başlıyor.

"Ben de eve para götürmek istiyorum"

Evlilik hazırlığı yaptığını belirten 19 yaşındaki Hilal Elitaş, "Kurs boyunca diktiğimiz ürünler karşılığında gelir elde ediyoruz. Hem ev ekonomisine katkıda bulunuyoruz hem de yakında evleneceğim için eşime de katkıda bulunmak istiyorum. Ben de eve para götürmek istiyorum. Kurs bitiminde de iş imkanı olacak. Bu yüzden kendimi şanslı hissediyorum" dedi.

4 çocuk annesi Hasine Kurt, "Kurstan elde ettiğim birikimle, bir dikiş makinası alıp eşime yardımcı olmak için geliyorum. Fermuar, paça, desen, cep ve benzeri dikiş işlerini kendi çapımda evde yaparak eşime ne kadar yardımcı olabilirsem o kadar iyi. Makine tamiri, kesim gibi hocamızın bize gösterdiklerini elimizden geldiği kadarıyla öğreniyoruz. Allah kısmet ederse küçük bir dükkan açıp çalışmak istiyorum. Bu kursa katkısı olan kim varsa onlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"2 yılda 480 kursiyer"

Her yıl 2 dönem kursiyer aldıklarını dile getiren giyim hocası Ahmet Toptancı, şunları kaydetti:

“Toplamda her yıl 120 kursiyer alıyoruz. Bu yıl 150’ye yakın bu dönem için bir başvurumuz oldu. Onun için sabahçı ve öğlenci olarak iki grup aldık. Toplamda yıl bazında 240 kursiyer aldık. 2 yıl içerisinde de 480’e yakın kursiyerimiz mezun oldu. Her dönemimiz 5 aydır. 5 aylık eğitim süreci içerisinde uygulamalı eğitimimiz var. Kaymakamımız bu konuda bize yardımcı oluyor. Kaymakamımız belediye başkanı olduktan sonra bize yapılan destek daha da arttı. Şuanda belediyemizle beraber yürüttüğümüz ‘Hoş geldin bebek’ projesinde 650 takım kıyafet hazırlıyoruz. Bunları belediyemiz hastanelere ücretsiz olarak dağıtıyor. Hastaneler de doğum yapan vatandaşlarımıza ücretsiz bir şekilde dağıtılıyor. Sınıfımızda hazır giyimde bulunan bütün makineler vardır. Buradan çıkan kursiyerimize gittiği yerde ona yabancı gelebilecek hiçbir makine yok. Son çıkan tüm makineler kursumuzda bulunmaktadır. Kursumuzda mezun olan arkadaşlar ilçemizde hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren ve en küçüğü 20 personel çalıştıran 17 firmamızdan birinde asgari ücretle işe başlayabilirler. Bismil’de hazır giyimde istihdam edilen 2 bine yakın çalışan var. Bunun belli bir dilimini biz karşılıyoruz. Firmalar bizden eleman talebinde bulunuyor. Biz de burada yetiştirdiğimiz kursiyerleri firmalara gönderiyoruz. Bu konuda bize yardımcı olan değerli kaymakamımıza teşekkürlerimizi sunarız."