Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, özel proje ve rezerv yapı alanlarında bisiklet yolunu zorunlu tutuyor. İlk uygulama, İstanbul’da 730 hektar alanda kurulacak olan Ispartakule Toplu Konut Alanı’nda yapıldı.

“Yaşanabilir şehirler ve marka kentler kurma” vizyonu ile hareket eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, rezerv ve özel proje alanlarının imar planlarında bisiklet yolunu artık zorunlu tutuyor. İlk uygulama, İstanbul’un Avrupa yakasında belirlenen rezerv yapı alanının 730 hektarlık kısmını oluşturan Ispartakule’de başladı. Ispartakule’nin imar planında 10,8 kilometre uzunluğunda bisiklet yolu aksı planlandı.

Ispartakule’nin planında bırakılan bisiklet yolu uygulaması İstanbul’da bir ilk oldu. 10,8 km uzunluğundaki bisiklet yolunun 4,3 kilometresi dere kenarında, 5,1 kilometresi vadi tabanlarında ve park alanlarında, 1,4 kilometresi ise taşıt yoluna paralel olarak tasarlandı. Planda ayrıca bisiklet durakları, bisiklet park alanları ve bakım onarım alanları da unutulmadı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, devlet olarak sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlamanın, sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmenin ana hedefleri olduğunu belirtti. Bayraktar, özel proje ve rezerv yapı alanlarında daha yaşanabilir alanlar oluşturmak amacıyla bisiklet yollarının zorunlu tutulduğunu ifade ederek, “Bisikletli ulaşımı imar planlarına işlemeyi hedefliyoruz. 41 bin 820 hektar büyüklüğündeki rezerv yapı alanının tamamında bütüncül bir ulaşım sistemi olacak. Ispartakule bunun ilk örneği oldu” dedi.

Bu arada, yapılan araştırmalarda dünyada en fazla bisiklet kullanan ülkelerinden olan Danimarka, Hollanda ve Macaristan’da bisiklet kullanan insanların diğer ülkelerin insanlarına göre daha mutlu olduğu ortaya çıktı. Araştırmalarda bisiklet kullanan insanların sağlıklı oldukları için bireysel sağlık harcamalarının da düştüğü belirlendi.