Çin’in bir kaç gün evvel kendi hava savunma sahasını tek taraflı belirlemesine Kuzey Kore medyasından destek geldi.

Japonya ve Güney Kore arasındaki ihtilaflı konularda, Seul yönetiminin yanında duran Kuzey Kore medyası, bu sefer de Çin’e destek verdi. Çin, geçen hafta sonu tek taraflı duyurduğu hava savunma sahasının Güney Kore ve Japonya’nın kendi hava savunma sahası ile çakışması bölgede gerginliğe sebep olmuştu. Başta Japonya olmak üzere Güney Kore ve ABD, Çin’in bu çıkışına tepkilerini koyarken, Kuzey Kore basını Çin’i destekler yayınlar yaptı.

Kuzey Kore Merkez Kanalı, konuya ilişkin yaptığı haberde Çinli yetkililerin konuşmalarına sık sık yer verirken, Japonya ve ABD’nin söz konusu çakışan bölgelerde herhangi bir hakka sahip olmadığını ileri sürdü. Haberde Güney Kore’ye değinilmemesi ise dikkat çekti.

Çin’in Doğu Çin Denizi’nde ilan ettiği yeni ‘’hava savunma tanıma sahası’’ sonrasında Japonya, uçaklarının Çin’in ilan ettiği bölgede olağan "gözetim etkinliğinde" bulunduğunu duyurmuştu. Çin’in adımının bölgedeki durumu daha da kötüleştirdiğini bildiren ve söz konusu alanda kendisine ait batık bir kayalık alanın olduğu söyleyen Güney Kore de, Çin'in yeni ilan ettiği hava savunma sahasında önceden bildirmeksizin uçuş yaptıklarını açıklamıştı. Çin, bölgeye girecek uçakların uçuş planlarını bildirmesi, çift yönlü telsiz bağlantısına geçmesi ve uçağın kimliğinin belirlenmesine yönelik sorulara doğru ve zamanında yanıt vermesi gerektiği; aksi halde, Çin silahlı kuvvetlerinin acil savunma önlemlerine başvuracağını açıklamıştı.