Sivil Toplum kuruluşlarını ziyaret eden Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla Arıcılar Birliği (MAYBİR)’i ziyaretinde çam balı üretimi ve aracılık çalışmaları hakkında Birlik Başkanı Ziya Şahin’den bilgi aldı.
MAYBİR’i ziyaretinde Aracılık Müzesi’ni gezen Vali Çiçek, müzedeki aracılıkta kullanılan malzemeler hakkında bilgi aldı. Arıcılığın geçmişinin çok eskilere dayandığını, bu konuda Kur’an-ı Kerim’de de ayet bulunduğunu hatırlatan Vali Çiçek, “Aracılık yapmak gerçekten zor. Evden uzakta aylarca diğer illerde kırsal alanda yaşamak zorunda kalıyorsunuz. Muğla çam balı bir markadır. Bu markanın iyi tanıtılması gerekir. Türkiye’de çam balı üretiminin yapıldığı tek il Muğla. Çam ormanları herkes için candır, ama arıcılar için hayati bir öneme sahip. Sürdürülebilir bir balcılık için planlama çok önemli. Bunun yanında hangi aracı nerede konaklıyor bunun da bilinmesi şart. Allah göstermesin olası biri sağlık problemlerinde arıcılarımızın nerede konakladıklarının bilinmesi açısından da önemli. Geçen yıl Fethiye’de yapılan Dünya Çam Balı ve Arıcılık kongresine katıldım. Gayet verimli bir kongre oldu” dedi.
MAYBİR Başkanı Ziya Şahin Muğla çam balı üretimi hakkında bilgi verirken, “Çam balı üretiminde Basralı çam alanlarının çoğalması ile üretimde daha da artış olacaktır. Muğla iklimi nedeniyle diğer illerden çok sayıda arıcının konaklama için geldiği bir il. Dışarıdan konaklamak için gelen arıcılar ile Muğla ormanlarında ciddi oranda sıkışıklık yaşanıyor. Bu sıkışıklığın giderilmesi için ormanlık alanlarda kısa tali yollar açılması gerekiyor” dedi.