Mersin'in merkez ilçe Toroslar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulkerim Çiçek, 'gıda denetiminde girilmedik işletme kalmayacak' hedefiyle çıktıkları yolda il çalışmaların tamamladıklarını ifade ederek, "Gıda envanteri çalışmasını 2 ay gibi kısa bir sürede tamamladık. İlçe sınırlarımız içindeki tüm gıda işletmeleri kayıt altına alınmıştır" dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Müdür Çiçek, kırsal kesimde yaşayan insanların da güvenilir gıda tüketebilmelerini sağlamak için envanter çalışmasının kapsamını genişleterek mahallelerin yanı sıra ilçede bulunan tüm köylerde de çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü belirterek, "Envanter çalışması ile bin 673 adet gıda üretim,satış ve toplu tüketim işletmesi tespit edilmiştir. 13 haziran 2010 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda Ve Yem Kanunu’nun 30. Maddesi 1. bendinde, 'Bu Kanun kapsamındaki gıda ve yem işletmelerinden onaya veya kayıt işlemine tabi olanlar ile onay ve kayıt işlemlerine ilişkin hususlar Bakanlıkça belirlenir. Onaya tabi işletmeler için, faaliyete geçmeden önce Bakanlıktan onay alınması zorunludur. Kayıt işlemine tabi işletmeler, faaliyetleri ile ilgili işletme kayıtlarını Bakanlığa yaptırmak zorundadır' denilmektedir. Bu kapsamda gıda üretim, satış ve toplu tüketim işletmelerinin İlçe Müdürlüğümüze başvurarak 'işletme kayıt belgesi' alması yasal bir zorunluluktur.

Yine aynı kanunun 41. maddesinin C bendinde 30. maddenin birinci fıkrası gereği kayıt yaptırmayan üretim yerlerine 2 bin 560 TL, perakende ve toplu tüketim iş yerlerine ise bin 279TL idari para cezası verilir” diye konuştu.

"BİN 385 İŞLETME DENETİME TABİ TUTULMUŞTUR"

İlçede faaliyet gösteren işletmelerin bin 46'sının gerekil başvuruları yaparak işlet kayıt belgelerini aldığını kaydeden Çiçek, "Henüz bu yönde bir başvurusu olmayan 627 işletmemizin ilgili kanun gereğince ceza ödemek zorunda kalmamaları için en kısa zamanda Müdürlüğümüze başvurarak işletme kayıt belgelerini almaları gerekmektedir. Kayıt altına alınan tüm işletmelerimiz Müdürlüğümüzce, haftanın 5 günü, 11 denetçi personelden oluşan 4 ekiple düzenli olarak denetlenmektedir. İşletmelerde denetlemenin yanı sıra işletme düzeni, temizliği, gıda hijyeni gibi konularda birebir eğitimler de verilmektedir. 2013 yılı içerisinde 261 üretim, 327 toplu tüketim, 797 satış işletmesi olmak üzere bin 385 işletme denetime tabi tutulmuş, bu işletmelerden 96 gıda numunesi alınmış olup 17 işletmeye cezai işlem uygulanmıştır" ifadelerini kullandı.

Hedeflerinin 2013 yılının sonuna kadar ilçede faaliyet gösteren tüm işletmelerin denetleme çalışmasını tamamlayıp, eksiklerinin giderilmesini sağlamak olduğunu vurgulayan Çiçek, "Yapılan denetleme çalışmalarına tüketicilerin de katılması hedefi ile Bakanlığımızca Alo 174 hattı kurulmuştur. Gıda güvenilirliğinin sağlanmasına yönelik olarak düzenlenen bu süreçte tüketicinin gıda ile ilgili her türlü ihbar ve şikayette ilgili merciye kolay bir şekilde ulaşabilmesi, iletişimin tek merkezden yönlendirilmesi, tüketiciye en kısa zamanda dönüş yapılabilmesi ve sonucun takibi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, Müdürlüğümüzce, 2013 yılı içerisinde tüketicilerimizden gelen 95 ihbar ve şikayetle ilgili gerekli inceleme ve işlemler ivedilikle gerçekleştirilerek sonuçlandırılmıştır. Toplum sağlığı açısından büyük önem arz eden, 'güvenilir gıda' sunulmasının sorumluluğuyla hareket eden Müdürlüğümüzce 'tarladan sofraya güvenilir gıda' hedefinin her basamağı titizlikle takip edilerek çalışmalarımız bu yönde sürdürülmektedir" dedi.