Kocaeli Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü(KOM), uyuşturucu ile mücadele kapsamında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde hazırladığı “Gün Işığı” adlı projenin tanıtımını yaptı. Projede tiyatro oyunları ve çeşitli eğitimlerle 10 bin öğrenciye ulaşılarak madde bağımlılığı konusunda bilinç oluşturulması hedefleniyor.

Kocaeli Emniyet Müdürlüğü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Valiliği’nin ortaklaşa yaptığı çalışmayla madde bağımlılığına savaş açılıyor. “Gün Işığı Projesi” adı altında başlatılan çalışma ile ortaöğretim kurumlarındaki 10 bin öğrenciye tiyatro oyunuyla birebir ulaşılarak bilinç oluşturulacak. Projede ayrıca, 10 eğitim kurumundan seçilecek 41 öğrenci, uzmanlar tarafından madde bağımlılığı konusunda bilgilendirilerek, sınıfındaki ve çevresindeki arkadaşlarına bilgi aktarması sağlanacak. Şehrin çeşitli yerlerine afiş asılarak toplumun da konuya olan duyarlılığının artırılması hedeflenen proje 2013-2014 eğitim yılı boyunca devam edecek.

“Gün Işığı” adlı projenin Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen ünlü tiyatro oyuncusu Kenan Işık’ın da katıldığı tanıtımına, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İl Emniyet Müdürü Hulusi Çelik, Milli Eğitim İl Müdürü Nevzat İspirli ve çok sayıda ortaöğretim öğrencisi katıldı.

Projenin tanıtımında açılış konuşmasını yapan Kocaeli Emniyet Müdürü Hulusi Çelik, projede gençlerin desteğinin önemine değinerek şunları söyledi: “14 ay önce göreve başladığımda şehri tanımaya çalışıyordum. Öncelik vermem gereken konuları araştırırken Sayın Valim bir talimat vererek, uyuşturucu ile mücadeleye öncelik vermemizi istedi. Çünkü çevreniz itibariyle ve bünyeniz itibariyle çok aktif ve heyecanlısınız. Bu heyecanınızı kullanıp sizin cebinize harçlığınıza göz dikenler olacak. İşte biz onlarla mücadele ediyoruz ama bizim yaptığımız çalışmalar, siz gençlerin desteği olmadan bir anlam ifade etmiyor.”

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da çocuklarımızın tertemiz doğduğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Ama biz onları kötüye, çirkine değil güzele nasıl sevk edebiliriz, nasıl daha iyi yetiştirebiliriz konusu anne-babadan başlayın da devlete varıncaya kadar yani bizim görevimizdir. Tabi bunu sağlamanın en güzel yolu eğitim. Gençler sizlere söyleyeceğim, hayatınızı boşluklar bırakmayın, hayatınızı dolduracak iyi ve güzel şeylere yönelin. Spor yapın, enstrümanlar çalın iyi şeylerle vaktinizi geçirin ki bu kötülüklerin sizlere ulaşmasına fırsat kalmasın”

Vali Ercan Topaca ise hayatın zorlu mücadelesinde gençlere daha yolun başında olduklarını söyleyerek şöyle konuştu: “Bu yolda her zaman iyilerle karşılaşmayacaksınız. Sizi istismar etmek isteyecek kötü niyetli kişiler de karşınıza çıkabilir. Bunlar kötü amaçları için sizleri kullanmaya çalışacaklardır. Biz, bu kötü kişilerle mücadelede zaman zaman zorlanıyoruz. İşte bu durumda sizlerin de yardımlarınıza ihtiyacımız var. Sizleri bir büyüğünüz olarak daha dikkatli olmaya davet ediyorum.”

Gün Işığı Projesi’nin davetlisi olarak tanıtıma gelen ünlü tiyatrocu Kenan Işık, annesinin kendisine söylediği “Bir musibet bin nasihatten evladır” sözü ile başladığı konuşmasında gençlere bazı uyarılarda bulundu. Işık, bazen konuşmanın çok fazla işe yaramadığını anlatarak sözlerine şöyle devam etti: "Ben kendimden biliyorum çünkü, 12. sınıfa giden bir oğlum var. Bu madde bağımlılığı konusunda kendisini bir şekilde uyarmaya çalıştığımda öğrendim ki o benzer bir durumda okuldaki bir arkadaşıyla tartışmış ve arkadaşına sen ne yapıyorsun gibilerinden hesap sormuş. Yani demek istediğim şimdiki zamanın gençleri sizler bizlerden daha zekisiniz. Biz bu konularda hep dokuz doğuruyoruz. Şunu böyle yapmayın bunu böyle yapmayın diye uyarıyoruz. Ama siz daha zekisiniz, bu gibi durumlarda kendiniz doğru yolu bulmalısınız. Bir yanlış hareketinizde anne babanız nasıl üzülür diye düşünmeli ona göre hareket etmelisiniz.” Işık, öğrencilere bir şiir okuyarak konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmaların ardından, programa özel davetli olarak katılan ünlü tiyatro oyuncusu Kenan Işık'a katkılarından dolayı teşekkür plaketi verildi. Işık'ın programının yoğunluğundan dolayı salondan ayrılmasından sonra, salondaki öğrencilere “İrade” adlı tiyatro oyunu sergilendi.