CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, atanamayan öğretmenlerin sorunlarına bir an önce çözüm bulunmasını istedi.

CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesi hakkında konuştu. Aydın Milletvekili Baydar özellikle atanamayan öğretmenlerin sorunlarına değinirken Milli Eğitim Bakanından bu duruma bir an önce çözüm bulunmasını talep etti.

31 Ocak 2013 tarihinde TBMM’de yaptığı konuşmada atanamayan ve atama bekleyen öğretmenlerin sorununu dile getirdiğini anımsatan Baydar, “Bütün öğretmen adaylarının ve onlara bütün imkânlarını seferber etmiş olan ailelerin beklenti içerisinde olduklarını, ‘Analar ağlamasın’ diyen bir Başbakana öğretmen adaylarının da analarının olduğunu, onların da ağladığını ifade etmiştim. Ayrıca, Sayın Bakana bu sorunun çözümü konusunda Cumhuriyet Halk Partisi olarak üzerimize düşen ne varsa yapacağımızı da belirtmiştim. Ocak ayının sonunda gerçekleştirmiş olduğum bu konuşmamda belirttiğim ‘Analar ağlamasın’ haykırışım ne yazık ki hükümet tarafından karşılık görmedi. Karşılık görülmemesinin sonucunda bu ay içerisinde memleketim ve seçim bölgem olan Aydın’ın Kuyucak ilçesinde 33 yaşındaki bir beden eğitimi öğretmenimizi kara toprağa verdik. Alim Koç atanmayı bekleyen öğretmen adaylarımızdan biriydi ve yıllarca beklediği hâlde atanamaması sonucunda intihar ederek bu dünyadan ayrıldı. Geride her zaman olduğu gibi ağlayan bir aile bıraktı. Dünya üzerindeki hiçbir yönetim, oluşum, kişi veya kurum insandan daha değerli değildir. Siyasetçilerin ve yöneticilerin tek ve mutlak yapmaları gereken, insana değer vermek, insanın daha da gelişebilmesi ve yücelmesini sağlayabilmektir. Günlük politikaların, mekânsal yatırımların veya maddi konuşmaların bir insanın hayatından daha fazla değeri ve önemi yoktur. Bir bütçe görüşmesini daha gerçekleştiriyoruz. Bizden önce bu görüşmeler yapıldığı gibi bizden sonra da bu ülke ve bu devlet var olduğu sürece yapılacak. Fakat arada bir farkın olması gerekiyor. O farkı yaratacak olan da insana verilen değerle ölçülecektir. Tarihin biz siyasileri karanlık tarafta değil de aydınlık tarafta görebilmesinin tek yolu insana yapılacak olan yatırımdan geçecektir” dedi.

Millî Eğitim Bakanlığına göre öğretmen ihtiyacının 140 binin üzerinde olduğunu ancak atamayı bekleyen öğretmen sayımız 350 bini bulduğuna dikkat çeken Baydar, “Türkiye Kamu-Sen tarafından yapılan açıklamaya göre atanamadığı için intihar eden öğretmen sayımız bugün itibarıyla 34. Her ne kadar pek hayırla yâd edilmeyen bir bakanın bırakmış olduğu mirasın bu işteki payı büyük olsa da Sayın Bakanın bu durumu çözmesi gerekiyor. Adı hayırla yâd edilmeyen bakanın ‘Öğretmenler illa ki bu mesleği yapmak zorunda değiller, gitsinler, başka işlerde çalışsınlar’ gibi ifadeleri öğretmenlerimiz tarafından büyük bir hayal kırıklığıyla karşılanmıştı. Bu hayal kırıklığı hâlâ da devam etmekte. Sayın Bakana buradan tekrar bir çağrı yapıyorum. Gelin, her şeyi bir kenara bırakalım, atanamayan öğretmenlerimizin sorunlarının çözümü için birlikte hareket edelim. Atanamamalarının vermiş olduğu üzüntüyle intihar eden öğretmen adaylarımızı tekrar sevgi ve saygıyla anıyor, acılı ailelerine de sabırlar diliyorum” diye konuştu.