Türkiye'de güneşten 1 megavatlık enerji üretecek ilk sistem, Kayseri'de kuruldu.

Alman ortaklığıyla Türkiye'de kurulan B&W Enerji Türkiye'nin Türk ortağı Mehmet Eresin ve Türkiye'de 1 megavatlık enerji üretecek sistemin kurulduğu Gürkan Mobilya'nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İlgü, 1 megavatlık enerji üretecek sistemin devreye alınması vesilesiyle bir araya geldi.

Sistemle ilgili bilgi veren B&W Enerji Türkiye ortağı Mehmet Eresin, yaptıkları anlaşma gereği, Gürkan Mobilya'nın Kayseri Serbest Bölge'deki fabrikasının çatısına daha önce 500 kilovatlık bir sistem kurduklarını ifade ederek, ''Şimdi Gürkan Mobilya yöneticilerinin talebi üzerine bu sistemi 1 megavata çıkardık. Fabrikanın çatısına 250'şer vatlık panellerden 4 bin 40 adet yerleştirdik. Kayseri'deki enerji verimliliği 1500-1550 saat olmasına rağmen, kurduğumuz tesis 1700-1750 saat arasında verimlilik sağlıyor. Gürkan Mobilya, kullandığı enerjinin yüzde 40'ını, kurduğumuz güneş enerjisi sistemi sayesinde güneşten karşılayacak'' diye konuştu.

Gürkan Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İlgü de güneş enerjisi kullanmanın keyfini yaşadıklarını belirterek şunları kaydetti:

''B&W Enerji ile çalışmamız gayet güzel gitti. Kısa sürede bu sistemi kurmayı başardık. Bundan dolayı keyifliyiz. Yenilenebilir enerji konusunda Türkiye'de ilk olmanın gururunu yaşıyoruz. Bütün sanayici arkadaşlarıma tavsiye ediyorum. Güneş ve rüzgardan elde edilen yenilenebilir enerji hem maliyet hem de çevre açısından güzel bir enerji. Bütün ülkemizde güneş ve rüzgar enerjisinin yaygınlaşmasını istiyoruz. Biz bu konunun sadece ekonomik boyutuna bakmıyoruz, çevre boyutuna da bakıyoruz. Firmamız adına böyle bir mutluluğu da yaşıyoruz. Güneş enerjisi sistemimiz sayesinde üretimde kullandığımız enerjinin yüzde 40'ını karşılayabileceğiz. Lisanssız 1 megavata kadar enerji üretim hakkımız vardı ve biz bunu kullandık. İleride belki de daha da fazlalaştıracağız.''

Üretimde gerekli olan enerjinin yüzde 40'ını güneşten elde ettikleri için maliyetlerin de düşeceğini vurgulayan Mehmet İlgü, ''Biz ihracata dayalı üretim yapan bir firma olduğumuz için maliyetteki bu düşüş, elbette ihracatta bizim elimizi güçlendirecek. Bu sistemin maliyetinin teknik verilere göre 7-8 yılda kendini amorti edeceği söyleniyor'' dedi.