Sağlık Bakanlığı, kızamık aşısında kontrolün kaybedildiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını, okul çağı aşılama çalışmalarının herhangi bir aksama yaşanmadan titizlikle yürütüldüğünü bildirdi.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’in gazetelerde yer alan “Sağlık Bakanlığı’nın kızamık aşısında kontrolü kaybettiği” iddialarına karşın Sağlık Bakanlığı yazılı bir açıklama yaptı. Kızamık aşısında kontrolü kaybettiği iddiasının gerçeği yansıtmadığı vurgulanan açıklamada, sağlık ile ilgili konularda elektronik veri giriş sistemlerine en üst düzeyde önem verildiği ifade edildi. İlk olarak 1997 yılında kullanılmaya başlanan ve Temel Sağlık Hizmetleri ile ilgili verilerin toplandığı TSİM'in (Temel Sağlık Hizmetleri İstatistik Modülü) devreye girdiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"Bu sistem aşı uygulamaları verilerini sayısal olarak da kapsamaktadır. Okul aşılamalarında iller tarafından veri girişi yapılan bu sistem şu ana kadar kullanıla gelmiştir. Toplum Sağlığı Merkezleri tarafından uygulanan okul aşılama kayıtlarının alınması, Sağlık Nete aktarılması amacıyla Halk Sağlığı Bilgi Sistemi (HSBS) içinde Koruyucu Sağlık Modülü oluşturulmuş ve daha nitelikli ve özgün veri elde edilmesi amaçlanmıştır.”

Kâğıt üzerinde olan verinin elektronik ortama alınması amacıyla geçen yıl dâhil olmak üzere ileriye dönük devam edilecek bir uygulamanın çalışmalarının yürütüldüğü belirtilen açıklamada, bu uygulamayla çocukların tüm aşılama bilgilerine tek bir kaynaktan ulaşılacağı vurgulandı. Milletvekilin iddia ettiği gibi “ne kadar okul aşısının yapıldığının bilinmemesi” gibi bir durum kesinlikle söz konusu olmadığını kaydedilen açıklamada, “Okul çağı aşılama çalışmalarımız herhangi bir aksama yaşanmadan titizlikle yürütülmektedir" denildi.