Bankalardan kredi alıp borçlanan ve daha sonra ödeme konusunda zorlanan vatandaşlar için bütçe komisyonuna yeni bir teklif verildi.Engin Altay, Özgür Özel, Bülent Kuşçuoğlu, Veli Ağababa tarafından altına imza atılan teklif,plan ve bütçe komisyon iletimi dikkatleri etkili bir şekilde üzerine çekti.Bankalara borcu olan kişiler için zorlu süreç adına ödeme sıkıntısı çekilerek mağduriyetleri yer alan kişiler adına yeni kanun üzerinde düzenleme yapılıyor. Zorlu günlerde kimsenin zorluk çekmemesi adına gerekli değişikliklere gidiliyor.

Yapılan teklif içerisinde borçluları ilgilendiren birçok konu var.

Yapılan Teklifte Bulunan Talepler Nelerdir?

1. Borçlarını ödemek konusunda zorluk çeken vatandaşlar yeniden kredi çekmeleri adına alınan önlem ve kararların kaldırılması

2. MTV olarak yer alan ikinci taksitlerin ödenmesinin istenmemesi

3. Esnaf ve sanatlar olarak yer alan bankalardan 6 ay boyunca yer alan kira tutarlarının 24 ay kadar bir süre ile vadeli olacak şekilde kredi çekme imkanlarının sunulması. Alınan kredi içerisinde faiz giderlerinin de devlet tarafından ödenecek olması.

CHP Grup Başkanvekilleri tarafından teklifte bulunulan kanun teklifi özeti incelenecek olursa;

'' Teklif içerisine bakıldığı zaman borçlarını ödeme konusunda zorluk ve güçlük çeken hem gerçek hem de tüzel kişilerin Türkiye Banka Birliği Risk Merkezi içerisinde tutulması söz konusu olan kayıtların engel olması ile kredi çekebilmeleri adına yer alıyor. Bu durumda ertelenmiş olarak yer alan Hazine taşınmazlarına ait olan sözleşmeye bakılarak ödenmesi gereken bedeller yanı sıra ecrimisil bedellerinin de 1 Nisan 2020 tarihinden bu yana altı yıllı döneme ait olmamasına dikkat edilmelidir.

Motorlu olarak yer alan taşıtlara ait olan vergilerin henüz ödeme zamanı gelmemiş olsa bile ikinci tahsillerinden vazgeçilmiş olmasıdır. Esnaf ve sanatkar olarak yer alan kişilerin bankalardan alacak oldukları 6 ay kira bedelleri kadar 24 ay kadar vadeli olarak yer alacak şekilde kredi kullanmalarıdır. Bunun ardından kullanılan kredilerin faiz giderlerinin de devlet tarafından karşılaşacak olması durumunda giderler devlet tarafından karşılanmalıdır.

Kira ödemesi için gerekli olan spotajların da kaldırılması amaçlanıyor. Devlet tarafından banka borçları ödenecek diye de bekleniyor. Bu kadar zorlu olarak yer alan süreçlerin ardından yapılan teklif TBMM tarafından geçmesi ile doğrultusunda yer alan pek çok vatandaşın da mağdur olması engellenecek. Hem meclis tarafından gelecek olan teklif sayesinde Ziraat, Halk ve Vakıfbank üzerinde borçlarının yer almasına rağmen ödeyemeyen vatandaşlar adına müjdeli haber gelmesi bekleniyor. Bu sayede hem vatandaşlar oldukça zorlu geçen süreçlerde mağdur olmayacak hem de keyifli vakitler geçirme olanaklarına da sahip olacaktır. '' detayları yer alıyor.