Konya Ovası Projesi (KOP) Bölgesel Üniversiteler Birliği (UNİKOP) ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından 14-16 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek “Ulusal KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu”nun tanıtım toplantısı yapıldı.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ile KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, ortaklaşa düzenledikleri basın toplantısında 14-16 Kasım 2013 tarihleri arasında Konya’da 7 üniversite ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından düzenlenecek olan “Ulusal KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu” hakkında bilgi verdi.

69'U SÖZLÜ 80 ÇALIŞMA SUNULACAK

Ocak 2013’te kurulan KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği’nin çalışmalarına ilişkin bilgiler de veren SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, 5 devlet ve 2 vakıf üniversitesi ile KOP Bölge Kalkınma İdaresi öncülüğünde kurulan ve kısa adı UNİKOP olan birliğin, Türkiye’de bir ilki başararak güçlerini birleştirdiğini belirterek, “14-16 Kasım 2013 tarihleri arasında KOP Bölgesi'nin doğal ve kültürel varlıkları ile ekonomik, sosyal ve manevi değerlerinin ulusal düzeyde bilinirliğini artırmanın yanı sıra bölgenin varlık ve sorunlarının tartışma zeminini genişletmeyi hedefleyen “Ulusal KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu”nu gerçekleştirmekteyiz. 14 Kasım 2013 Perşembe günü başlayacak sempozyuma Kalkınma Bakanımız Sayın Dr. Cevdet Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Mehmet Mehdi Eker de panelist olarak katılacaklardır. 3 gün sürecek sempozyumda, “2023 Vizyonu ve KOP Bölgesi”, “Oda ve Borsaların Gözüyle KOP Bölgesi ve Bölgesel Kalkınma”, “Kamu Yatırımlarında Bölgesel Planlamanın Önemi ve KOP Eylem Planı”, “Bölgesel Kalkınma ve Üniversiteler: UNİKOP Örneği”, “Spor ve Kalkınma”, “KOP Bölgesinde Tarımsal Dönüşüm” gibi birçok çeşitli konuda 69’u sözlü olmak üzere 80 adet çalışma sunulacaktır. Ayrıca 16 Kasım 2013 Cumartesi günü de YÖK Başkan Vekilimiz Prof. Dr. Şaban Çalış, UNİKOP Üyesi Üniversiteler Çalıştayı’na katılacaktır”diye konuştu.

Bölgede tarım altyapısı öncelikli olmak üzere sanayi, enerji , ulaşım ve turizm ile birlikte tüm sektörlerde ekonomik ve sosyal anlamda bir dönüşüm başlatmayı hedeflediklerini kaydeden Rektör Gökbel, “ KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği, bünyesindeki 6 bine yakın öğretim elemanı ve 133 bin civarındaki öğrenci ile oluşturacağı sinerji sayesinde inanıyorum ki tüm hedeflerine ulaşabilecek ve bölgemiz için hayırlı sonuçlara vesile olacaktır” dedi.

ARTIK ÜNİVERSİTELERİMİZ SAHAYA İNMİŞTİR

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu ise, KOP’un sadece tarımdan ibaret olmadığını belirterek, “UNİKOP, topyekün bir bölge kalkınma projesidir. Türkiye’nin mega projesidir. Bu projeye destek veren tüm üniversitelerimize teşekkürü bir borç biliyorum. Bu istek ve heves olduğu sürece projenin başarısız olması mümkün değil. Düşüncemiz, hayalimiz, Selçuklu’nun ilim, irfan yuvası olan olan bu bölgeyi tekrar eski özelliğine kavuşturmaktır. Bu proje ile görülmektedir ki artık üniversitelerimiz sahaya inmiştir” şeklinde konuştu.