Adıyaman’da 2 Kasım 2012 tarihinde Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Kamu Hastaneler Birliği (KHB) yönetim sistemi sağlık alanında hem tıbbi hem de mali yönden katkı sağladı.

Adıyaman Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Şen, Adıyaman’da bir yıldan Kamu Hastaneler Birliği’nin bir yılını değerlendirdi. Yeni sistemle birlikte Adıyaman’da ki sağlık hizmet kalitesine daha fazla kalite katılması hususunda gayret gösterildiğini ve bunda başarılı olunduğunu dile getiren Hüseyin Şen, gelir ve giderlerin dengelendiğini ve sağlık kuruluşlarının zarardan kara geçtiğini ifade etti.

Hüseyin Şen, icraatlar kapsamında 2012 yılında açılan Eğitim ve Araştırma Binasının Ek -3 binasının (Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi) bazı işlemlerinin başladığını fakat hastanenin aktif hale getirilmesi için Ocak ayından itibaren çalışmalara başlanıldığını söyledi.

Ek-3 binasında anjiyo hizmeti vermeye başlanıldığını, kardiyoloji cerrahi hizmeti, göz, KBB ve beyin cerrahide ve birçok branşta alının yeni cihazlarla yeni hizmetler verilmeye başlanıldığını aktaran Şen, birçok vatandaşın bu ameliyatlar sebebiyle başka illere gitmesinin engellendiğini aktardı.

Şen konuşmasında şunları söyledi:

“Ek-2 binamıza yeni yenidoğan uzmanın gelmesiyle bebeklerin dışarıya sevkini düşürmeye çalışıyoruz. Son dönemlerde Ek-1 binasında açtığımız Yara Bakım Merkezi inşallah bu ay faaliyete geçireceğiz. Bunlarla birlikte hekimlerin sağlık hizmetlerinin vatandaşlara daha sağlıklı ulaştırılması için ne gerekiyorsa yapılıyor.

Kamu Hastaneler Birliği’nin amacı hizmet bütünlüğünü sağlamaktı. Personel ve sağlık hizmetlerini tek elden yürütmektir. İlimizde planlamaları, tıbbı hizmetlerde yapmaktayız. İhtiyaç olan yerlere hizmet veriyoruz. Örneğin Çelikhan ilçemize diyaliz hizmeti veremiyorduk. Planlamasını yaptık Çelikhan ilçemize diyaliz hizmeti vereceğiz. İhtiyaca göre personel yer değiştirme yapıyoruz.

Mali kriterler tek elden kontrol ediliyor. Burada satın almalarımızda merkezden yaparaktan, devletin tedarikçilerden aldığı hizmeti daha uygun şartlarda sağlamaktır. Bu amaçla hastanelerimizin gelir gider dengesini belirli bir noktaya getirdik. Önceki dönemlerde zarar ediyormuş gibi görünün hastanelerimizi kar eder pozisyona geldi. Gelirlerimiz giderlerimizden daha yüksek.

Hastaneleri devraldığımızda 25 milyon TL borcu gözüküyordu. Biz bunu birilerini karalamak için söylemiyoruz. Sağlık Bakanlığının 6 aylık mali karnesinde tıbbi, tedavi ve mali hizmetlerimiz pozitif.

Geçen yıl hastanelerin geliri 134 milyon TL iken, bu gelir bu yıl yaklaşık 184 milyon TL’dir. Geçin yıl gider 147 milyon TL iken bu yıl gider 171 milyon TL’dir. Kuruluşlarımız 13 milyon TL kar’a geçmiştir.”