İzmir Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürü Erkan Yaşacan, “İzmir’de yüzde 45’ten yüzde 65’e kadar çıkabilen alanlarda acilen kentsel dönüşüme ihtiyacı var. Çin Seddi gibi binalarımız var” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Suphi Şahin, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fethi Şahinoğlu ve İzmir Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürü Erkan Yaşacan, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından düzenlenen kentsel dönüşüm toplantısında sanayicilerle bir araya geldi. İzmir’de kentsel dönüşüm ihtiyacı olduğunu kaydeden Yaşacan, “Çevre konusu ne kadar önemliyse İzmir için kentsel dönüşüm o kadar önemli. Kentsel dönüşümde kim elini taşın altına koyarsa bu kent için hizmet etmiş olur. Kentsel dönüşüm çalışmalarının muhakkak gerçekleşmesi gerekiyor” diye konuştu.

“İZMİR TÜM HAKKINI DOLDURDU”

İzmir’in Karabağlar, Karşıyaka, Menemen ve Narlıdere ilçelerinde toplam 820 hektarlık alanın kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edildiğini belirten Erkan Yaşacan, “Riskli yapıların tespitini vatandaşlar yapar. Riskli yapıların tespiti ve vatandaşların başvuru sayısında İzmir Türkiye’de 2. sırada. Şuanda İzmir’de 600 riskli bina tespiti var. İzmir’in en büyük sorunu ıslah imar planı ve kaçak yapılaşma. İzmir imar ve yapılaşmada tüm hakkını doldurdu. Geçmişteki imar hataları artık olmayacak. Ruhsatlı yapılarda artık emsal artışı yapılmayacak. Kentsel dönüşümde vatandaş büyük kayıplara da uğramayacak. Devlet bu konuda avantajlar sağlıyor. Bunun maliyetli olduğu düşünülebilir ancak İzmir’de bir deprem olsa vatandaşlara sağlanan avantajların maliyetinin 15-20 katı kadar maliyet çıkar ve üzerine bir de binlerce can kaybı yaşanır” dedi.

“YÜZDE 45’İ KAÇAK YAPI”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Suphi Şahin ise İzmir’deki kentsel dönüşüm süreçlerini ve bugüne kadar yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi verdi. 2010 yılından bu yana kentsel dönüşümde birçok proje yapıldığını ifade eden Şahin, “İzmir’de 4 bin 700 hektarlık alanda kentsel dönüşüm ihtiyacı var. Yasa bize uzlaşmayı emrediyorsa bunu yapmak zorundayız. Ancak bu konuda zorlanıyoruz” dedi.

EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Dönmez de, kent nüfusunun yarısının sağlıksız ve güvensiz şartlarda yaşadığını belirterek, “İzmir’de 31 bin hektarlık alanda konut var. Bu konutların 11 bini merkezde. 4 bin 500 hektarlık alandaki yapılar imar mevzuatına aykırı. Yüzde 45’lik kaçak yapı söz konusu” ifadelerini kullandı.