Adana’da 17-19 Nisan tarihleri arasında yurtiçi ve yurtdışından 170 akademisyenin katılımıyla düzenlenecek ‘1. Uluslararası Tarihte Adana ve Çukurova Sempozyumu’nda sunulan bildiriler kitap haline getirilerek 2 bin sayfalık Adana Tarihi Kitabı oluşturulacak.
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde sempozyuma ilişkin bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, sempozyumu Adana İnsanına ve Kentine Hizmet Vakfı işbirliğiyle, 17-19 Nisan tarihleri arasında gerçekleştireceklerini söyledi.
Yurtiçi ve yurtdışından yaklaşık 170 akademisyenin katılacağı sempozyumda 150 bildiri sunulacağını belirten Sözlü, “Katılımcılar, alanlarında çok kıymetli akademisyenler olup 57 farklı üniversiteden kentimize gelerek bilgiler sunacak. Sempozyumun Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Kurt ve Koordinasyon Ekibi Başkanı Fatih Sansar’ın öz verili bir çalışması sonucunda Adana’ya yakışır bir sempozyum yapılacak. Sempozyuma Adana Valiliği, Çukurova Üniversitesi, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kıymetli katkılar sundular. Adana tarihi ve kültürüne katkı sağlayan her çalışmayı önemsiyoruz. Belediye olarak sempozyumun düzenlenmesinde maddi ve manevi her türlü katkıyı sağlamaktan çekinmiyoruz” dedi.
İlk defa Adana tarihinin bu kadar geniş kapsamlı ele alınacağı sempozyumda Adana’nın eski tarihinden, 1980’lere kadar tüm tarihi süreçleri hakkında bildiriler sunulacağını belirten Başkan Sözlü, şunları kaydetti:
"Bu sempozyumda arkeoloji, Ermeni olayları, Ortaçağ’da Çukurova, milli mücadele dönemi, cumhuriyet dönemi, sanat tarihi, kültür tarihi, yakın çağ, basın tarihi gibi pek çok alanda kıymetli bildiriler sunulacak. Adana’nın kültür zincirine yeni halkalar eklenecek. Birçok yeni akademik çalışma gün ışığına çıkacaktır. Binlerce yıl pek çok medeniyete ev sahipliği yapan bu bereketli toprakların tarihi gözler önüne serilecektir. Üç gün boyunca devam edecek sempozyumda akademisyenlerin sundukları bildiriler kitap haline getirilecek, sempozyum bitiminde yaklaşık 2 bin sayfalık dev bir Adana Tarihi kitabı ortaya çıkacaktır. Hazırlık süreci 6 ay süren sempozyumda konuşmalar, konferanslar, bildiriler ve panel oturumları düzenlenecek.”