SAMSUN CERRAHİ ALETLER MÜZESİ NEREDE?

Samsun İlkadım ilçesinde bulunan, devlet demir yollarına ait atıl bölgedeki tarihi tren bakım atölyesinin restore edilmesi sonrası 4 ay önce ziyaretçilerine açılan Samsun Cerrahi Aletler Ve Sağlık Müzesi içerisinde ilginç figürler barındırıyor.

bebek_9572.jpg

TIBBIN TARİHSEL GELİŞİMİ

Müzede, gelişen tıp, tıbbın tarihsel gelişimi aktarılmak istenirken, içerisinde birçok aletin(kulak burun boğaz, kadın doğum ve diş tedavisinde kullanılan aletler) zaman içerisindeki gelişimleri sergileniyor.

bebek_8225.jpg

SAMSUN'DA MÜZEDE 30 YILLIK BEBEK

Müzede sergilenen 400 parçanın içinde en ilginci ise, "30 yaşındaki" biri yeni doğmuş bebek ve 3 fetüs. 30 yıl önce hayatını kaybetmiş bu bebekler, özel solüsyonlarla bozulmamaları için Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde saklanmış ve Anatomi öğrencileri tarafından eğitim amaçlı kullanılmıştır. Öte yandan, bebeklerin vücut bütünlüğü, saç, tırnak ve derileri ilk günkü gibi korunmaktadır.

samsunda-30-yillik-bebek-ve-fetusler-muzede-sergilendi-RiXzcR1v.jpg

GERÇEK OLDUKLARINA İNANAMIYORLAR

Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesi'nde ziyaretçiler tarafından en çok ilgi gören gerçek olduklarına zor inanılan bebek ve fetüsler ile 14 bebek kalbi cam fanus içinde müzenin doğum bölümünde sergilenmektedir.

"ELİNDE HALEN KÜNYESİ BULUNUYOR"

Konuya ilişkin konuşan Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesi Sorumlusu Arkeolog Zehra Ceviz, "Bebeklerimizden biri doğumdan sonra ölümü gerçekleşmiş elinde halen künyesi bulunmaktadır. Diğerleri ise anne karnında ölümü gerçekleştikten sonra alınmış olan fetüslerdir." dedi.

FETÜS NEDİR?

Üçüncü gebelik ayı başından doğuma kadarki devre içinde ana rahmindeki canlı

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.