Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın asgari ücrette kırmızı çizgilerinin açlık sınırı tutarı 7.785 lira olduğunu açıklaması, kendisini eleştirilerin hedefine oturttu.
İlk toplantısını 7 Aralık, ikinci toplantısını 14 Aralık’ta yapacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda saptanacak yeni ücret, emekçiler kadar kamuoyu tarafından da merakla bekleniyor. Günlük yaşamın her alanını ilgilendiren, çalışma hayatının önemli parametrelerini belirleyen asgari ücret, temel ücret niteliğinde. Yaklaşık 10 milyon kişiyi ilgilendiren asgari ücret, bu özelliğiyle öne çıkıyor. 
Yıllardır asgari ücrete ilişkin görüşler komisyon toplantısı 2 ay öncesi kamuoyunda tartışılır ve medyada yer alır. Geleneksel hale gelen tartışmalar komisyonun yeni ücreti belirlediği güne dek sürer.
Ne var ki, Türk-İş Genel Başkanı erken başlayan tartışmaların, tahmini rakamların dillendirilmesinin temel tüketim maddelerine zam olarak yansıdığını bildirdi. Savunusunu neye dayandırdığını doğrusu anlayamadık. Girdi maliyetlerindeki artış, akaryakıt zamları ve bazı açgözlü market sahipleri gerçeği ortada dururken, Türk-İş Genel Başkanı’nın zamları asgari ücret tartışmalarına bağlaması, inandırıcı değil. 
Komisyon görüşmelerinde kırmızı çizgilerinin açlık sınırı tutarı 7.785 lira olduğunu açıklayan Ergün Atalay, bu kez emekçilerin eleştirisine uğradı. Daha yüksek rakamla masaya oturması gereken işçi temsilcisinin kapıyı 10 bin liradan açması gerekiyordu. Bu rakam talebiyle masaya oturmanın ne sakıncası olabilir ki. O rakamı savunursun, olmazsa önceden 14 kez gibi komisyon kararına muhalefet ederek belirlenecek yeni ücretin sorumluluğunu üstlenmezsin. DİSK 13 bin, Hak-İş 10 bin lira talep ederken Türk-İş’in 7.785 lirayı dillendirmesi en büyük konfederasyona yakışmadı.
Tabii komisyon toplantıları başladığında Türk-İş’in nasıl tavır alacağını göreceğiz. Belki daha yüksek tutar talep eder de tabanın beklentilerini karşılar. Zaten komisyon, işveren ve hükümet temsilcilerinin oy çokluğu ile istediği rakamı saptıyor. Hiç olmazsa 10 bin liranın altındaki rakama imza atmayarak, oluşacak eleştirilerin önüne geçebilir.
Hayat pahalılığı önlenemediği sürece net asgari ücret 10 bin liraya yükseltilse dahi çok değil 3-4 ay sonra eriyecektir. Türk-İş’in araştırmasına göre mayıs veya haziran ayında açlık sınırının 10 bin liraya ulaşması olası. Ergün Atalay, konfederasyonun araştırmasını dikkate alarak en az 10 bin lira talebiyle masaya oturmalı. İstediğini alırsa emekçiyi sevindirir. Alamazsa masadan kalkar. Alev topu gibi her yeri yakan hayat pahalılığı karşısında 10 bin liranın altındaki rakama imza atmak, temsil ettiği kitleyi hoşnut etmez.
Asgari ücretliyi kızdıran Ergün Atalay, “yanlış anlaşıldım. Masada gerekli mücadeleyi yapacağız” diyerek sözlerini düzeltmeye çalıştı. Komisyon toplantılarında takınacağı tavrı emekçiler kadar kamuoyu da merak ediyor...