21:00'da açıklanacak karar öncesi bilmeniz gerekenler şöyle:

1) YELLEN KONUŞMAYACAK

Bu akşam piyasanın Fed'den alacağı tek şey 21:00'da açıklanacak karar metni. Yellen'ın bir basın toplantısı bulunmuyor.

Fed, tarihsel olarak Başkan'ın basın toplantısı yapmayacağı toplantılarda faiz artırmıyor.

2) FAİZ ARTIRIM OLASILIĞI

Bir önceki toplantıda faiz artırımını kesin gören piyasa bugün faiz artırımına sadece yüzde 13 ihtimal veriyor.

Fed Funds'ta Haziran toplantısı için bu olasılık ise yüzde 60,9.

3) BİLANÇO KÜÇÜLTME MESELESİ

Son toplantının tutanakları Fed yetkililerinin bilanço küçültmeyi enine boyuna tartıştıklarını ortaya koydu.

Tutanaklarda, "Ekonomi beklendiği gibi performans göstermeye devam ederse birçok katılımcı faizlerde kademeli artışın devam etmesini bekliyor ve bu yılın sonunda Komite'nin yeniden yatırım politikasını değiştirmenin uygun olacağını düşünüyor" ifadesi yer aldı.

Faiz değişikliği beklenmeyen toplantı için Saxo Capital'den yapılan yorumda bilanço küçültme konusunda da yeni bir bilgi alınmasının beklenmediği belirtiliyor. Saxo Capital, "Tek sayfalık özet  tutanakta kesinlikle bir değişiklik olmayacaktır. Varlıkların zamanı geldikçe yeniden yatırım yapılması faiz artışı süreci olgunlaşana kadar devam edecek." diyor. 

4) ABD VERİLERİ

ABD'de son veriler zayıf bir görünüm çizdi. Şubat'ta 235 bin artan tarım dışı istihdam 219 bine revize edilirken Mart verisi en düşük beklenti olan 100 binin de altında 98 bin kişi artış kaydetti.

Diğer taraftan yılın ilk çeyrek büyüme verisi de dördüncü çeyreğe göre 1,4 puan düşüşle 0,7 puan büyümeye işaret etti.

Ayrıca tüketici harcamaları birinci çeyrekte yüzde 0,2 olarak gerçekleşerek 2009'un son çeyreğinden bu yana en yavaş seviyeye geriledi.

Ekonomistler, Fed yetkililerinin ABD ekonomisine dair yorumlarının önemli olacağını belirtiyor. Son Bej Kitap'ta "ABD'de büyüme karışık tüketici harcamalarına rağmen devam ediyor" denilmişti.

Moody's Analytics Direktörü Ryan Sweet, Fed yetkililerinin ilk çeyrekteki zayıflığı geçici faktörlerden kaynaklandığı için görmezden geleceğini söyledi.

High Frequency Economics’in Başekonomisti Jim O’Sullivan da  "Ben iş gücü piyasasında süren iyileşmeye ve düşen işsizlik oranına ağırlık vererek ilk çeyrekteki yavaşlamayı çok önemsemediklerini ima edebileceklerini düşünüyorum." diyor.

5) TRUMP MESELESİ

Trump, faiz artırımlarını büyüme-popülarite denklemi üzerinden politik geleceği açısından risk olarak algılıyor.

2. Dünya Savaşı'ndan bu yana ABD ekonomisi 13 kez faiz artırım döngüsüne girdi ve bunların 10'u resesyonla sonuçlandı. Bir başka deyişle Fed ardışık faiz artırımlarına başladığında yüzde 77 olasılıkla resesyon yaşanıyor.

Piyasa ekonomistlerine göre de 1 trilyon dolarlık altyapı harcama paketiyle büyümeyi desteklemek isteyen Trump bu nedenle 2020'deki seçimler için faiz artırımlarını risk olarak görüyor.

Diğer taraftan Trump politikalarına dair belirsizlik şu ana kadar Chicago Fed Başkanı Charles Evans ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard örneği gibi şahin ve güvercinleri bir araya getiren tek nokta.

Karar açıklamasında da olası yeni mali politikalar ve yeni yönetime dair FOMC görüşleri takip edilecek. 

BONUS: İSTİFALAR

2017 yılı Fed'e iki istifa getirdi.

Daniel Tarullo, Trump'ın göreve başlaması ardından Ocak 2009'dan bu yana sürdürdüğü Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa etti.

Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker ise para politikasına dair bilgilerin sızdırılmasında rolü olduğunu kabul ederek görevini bıraktı.

5 Nisan'da ayrılmak üzere istifa etti ve önceden gelen 3 koltukla birlikte toplam 5 koltuk boşta duruyor.

Kaynak:Vatan