Mehmet ERÇAKIR- Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, () - DOKUZUNCU Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel, doğum gününde mezarı başında anıldı. Demirel'in doktoru Aylin Cesur ile birlikte İslamköy'e gelen eski koruma müdürü ve güvenlik görevlileri, mezara üzerinde 'Güniz Sokağı' yazılı Demirel'in fotoğrafının yer aldığı çiçek bıraktı.
1 Kasım 1924'te Isparta'nın Atabey İlçesi'ne bağlı İslamköy'de doğan 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Ankara'da tedavi gördüğü hastanede geçen 17 Haziran'da yaşamını yitirdikten sonra defnedildiği İslamköy Çalca Tepe'deki mezarı başında dualarla anıldı. Etkinliğe eski milletvekilleri Mustafa Çobaner ve Adil Aydın, Demirel'in doktoru Aylin Cesur, eski koruma müdürü Selçuk Atar, partililer ve yakınları katıldı. Programda önce eski milletvekili Mustafa Çobaner kısa bir konuşma yaparak 1 Kasım'ın Türkiye Cumhuriyeti açısından önemli bir tarih olduğunu söyledi. Eski milletvekili Adil Aydın da Demirel'le 1966 yılında elini öperek tanıştığını belirterek, "1987'de merkez yoklamasında beni listeye almamasına rağmen ona saygımda en küçük eksilme olmadı" dedi.
AYLİN CESUR DUYGULANDIRDI
Demirel'in doktoru Aylin Cesur ise duygusal bir konuşma yaptı. Kürsüye gelirken Demirel'in mezarı başında saygı eğilişinde bulunan Cesur, şöyle dedi:
"Sayın Cumhurbaşkanım. İyi ki doğdunuz, cumhuriyetin birinci yıldönümünde ve hep önemsediğiniz cumhuriyet haftasında iyi ki doğdunuz. Türkiye Cumhuriyeti yeni, Türk milleti yoksul ve yorgundu siz doğduğunuzda. Ananızın çeşmeden su taşırken uzayan kollarına ve susuzluktan, kuraklıktan, hatta kum yağmurlarından yılan köylüye derman olmayı çocukken hedeflediniz. Türk analarının kolları uzamaktan, çocukları hayvanlarla aynı sudan içtiği için hastalanmaktan kurtuldu. İyi ki doğdunuz. Türkiye'nin her yerine gidilip gelinebilmeliydi. Tüm ovalar sulanmalıydı. Köyler kasabalar aydınlanmalıydı. İyi ki doğdunuz. Tüm çocuklar okuyabilmeliydi. Türkiye sanayileşmeliydi. Barajlara elektrik santrallerine, fabrikalara, yollara ve dev eserlere ihtiyaç vardı. Eğitimden sağlığa, sanayileşmeden tarıma, sulamadan enerjiye, iletişimden ulaşıma, projelerle bezenmiş bir Türkiye idi hedefiniz. Üniversiteler cumhuriyetin en güzel eseriydi size göre ve kurduğunuz 100'ün üzerinde üniversite ile uzak diyarlarda bunun hayalini kuran gençler, çağdaş geleceğe ve öğrettiğiniz hür üniversite kavramı ile Türkiye dünyanın 20 teknoloji üreten ülkesinden biri olma hedefine ulaştı."
'BIRAKIN YÜRÜSÜNLER DEDİNİZ'
Demirel'in 50 yıl hür ve serbest demokrasi için savaştığını vurgulayan Cesur, şöyle devam etti:
"Siz büyük Atatürk'e ve silah arkadaşlarına, Celal Bayar'a, Adnan Menderes'e, bu memlekete hizmet eden ve hakka yürüyen herkese ve sizi dünyaya getiren Ummuhan ana ile Yahya babaya, bir ömür sadakatle yanınızda yürüyen Nazmiye hanıma kavuştunuz. Biz boynu bükük, biçare kaldık sizsiz. Sizden öğrendiklerimizle yürüyeceğimiz yolda sizsizliğe hala alışamadık. Sizden siz olmadan nasıl yaşanır öğrenmedik çünkü. Bu ilk sizsiz doğum gününüzde hasretinizle, sizinle bu kadar doluyken nasıl yola devam edeceğimizi, huzurunuzda arıyoruz. Sevenlerinizle kenetlenerek öğrenmek mecburiyetindeyiz. Sizi çok seviyoruz sevmeye devam edeceğiz."
Etkinlikte üzerinde 'Güniz Sokağı' yazılı Demirel'in fotoğrafı bulunan çiçek mezara bırakılırken, Kuran okundu ve dua edildi.

FOTOĞRAFLI