Bursa’nın meşhur bıçakları, Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan müzeyle geleceği taşınacak.

Karagöz Müzesi ve Kent Müzesi’nin ardından Tekstil Sanayi Müzesi, Enerji Müzesi, İpek Müzesi, Göç Tarihi Müzesi, Kılıç Kalkan Müzesi ve Vakıf Kültürü Müzesi gibi eserlerle müze sayısını hızla 17’ye çıkaran Büyükşehir Belediyesi, Bursa Bıçakçılık Müzesi’ni de bu kervana ekledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Vali İzzettin Küçük ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen’le birlikte valilik binasına 100 metre mesafede bulunan, iki sivil mimarlık örneği binanın restore edilmesiyle oluşturulan müzenin kurdelesini kesti.

Başkan Recep Altepe, müze açılışında yaptığı konuşmada, 1700 ve 1800’lü yıllara ait 2 yapının ‘sıfırdan düzenlenerek’ Bursa Bıçakçılık Müzesi olarak kent ziyneti haline getirildiğini söyledi. Marka haline gelmiş Bursa bıçağının bir vakıf eserinin restore edilerek müzeye dönüştürülmesiyle gelecek kuşaklara bütün yönleriyle birlikte anlatılacağını söyleyen Başkan Altepe, “Bıçakçılığa verdiğimiz önem, geleneksel hale gelen Bursa Bıçakları Tasarım Yarışması’yla başladı. Ardından Orta Asya Türk demir ustalığının ve göçmen kültürünün buluşmasıyla kendi üslubunu edinen Bursa bıçağının hikayesi, Bıçakçılık Müzesi’ne dönüştü” dedi.

Tarih ve medeniyet şehri Bursa’nın aynı zamanda sanatkârların da merkezi olduğunu, Bursa denilince Türkiye’de akla ilk bıçakçılığın geldiğini söyleyen Altepe, kendi dede ve baba mesleğinin de bıçakçılık olduğunu kaydetti. Kendisinin de okul zamanlarında bıçakçılıkla uğraştığını hatırlatan Altepe, “Bugün burada bıçakçılığın serüvenin en güzel şekilde anlatılacağı, gerçekten güzel bir müzenin açılışını yapıyoruz. Müzemizde yer alan bıçakçı dükkânlarında ürünün oluşumunu bütün kademeleriyle görebileceksiniz. Farklı yöre örneklerinin bulunduğu kılıç, yatağan ve bıçak gibi kesici ve delici 250 eser ile günümüz bıçak sanatının yaklaşık bin civarında örneği burada sergileniyor. Eserlerin sayısı gün geçtikçe artacak, her yıl yapılan tasarım yarışması sonucu elde edilen eserler dönüşümlü olarak bu müzede sergilenecek. Buranın yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı ve uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

Bursa Valisi İzzettin Küçük ise konuşmasında, Bursa Bıçakçılık Müzesi’nin açılmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Bursa’nın zengin tarihi ve kültürel birikimiyle geleceği şekillendirecek kapasitede olduğunu kaydeden Vali Küçük, kentin müze sayısını 4’ten 18’e taşıyan, bu alandaki hedefini de 31 olarak belirleyen Başkan Altepe’yi kutladı. Vali Küçük, “Bursa, uzun asırlar sanata ve zanaatkâra ev sahipliği yapmış bir şehir. Kapalı Çarşı ve Kozahan bunun en büyük şahididir. Bu alanları korumak ve stilize etmek, gelecek nesillere aktarmak yoğun bir emek istiyor. Burada da Başkan Altepe’ye hakkını teslim etmek gerekiyor. Şehirdeki müze sayısı 4’den 18’e çıkmış. Bu gönül adamlığının işidir. Gayretin, ince bir çabanın işidir. Ben kendilerine çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de yaptığı konuşmada, Bursa’nın kültürel anlamda yeni bir fetih yaşadığını ifade etti. Kentte 20’ye yakın müze açarak dünya bilim ve müzecilik tarihine büyük bir armağan verildiğini vurgulayan Sözen, birkaç müzenin daha kurulmasının planlandığını, böylelikle Bursa’nın her köşeden görülebilecek ve yaşanılacak hale geldiğini söyledi. Müzelerin kurulmasıyla geçmişin yaşanılacağı güzel mekanların oluşturulduğunu kaydeden Sözen, “Bursa, bu konuda uluslararası önü sahip. Bugün hangi uluslararası toplantıya giderseniz gidin, Bursa’nın orada saygın bir yeri var. Müzenin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

Bursa Bıçakçılar Derneği Başkanı Fatih Akyiğit de, yapılan bu hizmetten gurur duyduklarını ifade etti. Konuşmaların ardından protokol mensupları Bursa Bıçakçılık Müzesi’ni ziyarete açtı. Altepe, protokol üyelerine müzenin iç mekanlarını gezdirdi.