İSTANBUL, ()  İSTANBUL Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, sağlıklı kurban kesilmesi için uyulması gereken 5 önemli  nokta bulunduğunu belirterek, kurbanlık hayvanları strese sokacak kötü muamelelerden ve hareketlerden de kesinlikle kaçınılması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Arslan yazılı açıklamasında, bu yıl kurban bayramında 700 binden fazla büyükbaş, 3 milyona yakın küçükbaş olmak üzere toplam 4 milyondan fazla hayvanın satışı ve kesiminin yapılmasının beklendiğini söyledi. "Hayvanlar ülkenin bir ucundan diğer ucuna kadar hızla yer değiştirirken beraberinde toplum sağlığı için risk taşıyan çok sayıda hastalık etkeni de taşımaktadırlar. Yurttaşlarımızın dini vecibelerini sağlıklı ve huzurlu bir şekilde yerine getirebilmeleri için bazı önemli noktalara dikkat etmesi gerekmektedir" diyen Prof. Dr. Arslan sağlıklı bir kurban kesimi için uyulması gereken 5 şartı şöyle açıkladı:

" Veteriner sağlık raporu olmayan,  büyükbaş hayvanlarda küpesiz ve kimlik kartı bulunmayan,  gebe ve gelişimini tamamlamamış hayvanların, iştahsız, tüyleri karışık ve mat halde olan, bakışları ve dış görünümü canlı olmayan hayvanların kurbanlık olarak alınmaması ve kesilmemesidir."


Kesim öncesinde; kurbanlık hayvanları strese sokacak kötü muamelelerden ve hareketlerden kesinlikle kaçınılması gerektiğni kaydeden Prof. Dr. Arslan şunları söyledi:

"Kesimden önce stres faktörlerine maruz kalmış, yorgun hayvanlardan elde edilen etler uzun ömürlü olmaz ve insan hastalık yapma potansiyeline sahiptir.  Kurbanlıklar, veteriner hekim denetimi olan ruhsatlı satış yerlerinden kayıtlı olanlar arasından seçilmelidir. Kesim sırası ve sonrasında; Kurbanlıkların belediyelerce belirlenmiş teknik ve hijyenik şartlara sahip yerlerde kestirilmeli, kesim yeri temiz olmalı, basınçlı su bulundurulmalı, hayvan kontrol edilirken işkence edilmemeli, kesim işlemi tecrübeli kişilerce yapılmalı ve kan mümkün olduğunca iyi akıtılmalıdır.
Kurban etleri, parçalamanın hemen ardından temiz kaplara konulmalı ve serin bir yere alınmalı, daha sonra buzdolabına alınmalıdır. Kurban eti uygun ortamlarda saklanmalı, uzun sürede tüketilecekse mutlaka dondurulmalıdır.

Gıda maddesi olarak tüketilemeyen kemik, kan, deri, kıllar, boynuz, tırnak gibi kısımlar, işkembe ve bağırsak içerikleri ile bozuk ve yenmeyen organ ve kısımları çevreye atılmamalı ve belediyelerin atık toplama araçlarına verilmelidir.
Kurban keserken hayvanlara acı vermenin hem yasalarda ceza karşılığı bulunmakta ve hem de dinen doğru bulunmamaktadır. Bu yasağa uymayanlara ilgili mevzuatlar gereği 499 liradan 2511 liraya kadar cezalar verilmektedir.

Kısa bir süre sonra gerçekleşecek kurban bayramı, toplum sağlığı, hayvan sağlığı, hayvan hakları/refahı, gıda güvenliği, çevre, ekonomi ve tüketim boyutu olan oldukça büyük bir organizasyondur. Vatandaşlarımızın hem kendi sağlıkları hem de çevre toplum sağlığı için duyarlı davranacağına inanıyor, bu bayramın Ülkemizin içinde bulunduğu üzücü olayların son bulması ve barış içinde bir geleceğe vesile olmasını dileriz."