Alsancak Stadı projesinin otopark mevzuatına aykırı olduğu için inşaat ruhsatı vermediklerini açıklayan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, gelen eleştiriler karşısında, “İddia ediyorum niyet oraya stat yapmak değil. Niyetleri kaçmak; ama biz olduğumuz sürece onlar oraya o stadı yapacaklar” dedi.

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Alsancak Stadının yapım süreciyle açıklamalarda bulundu. Belediyenin stadın yerinde yenilenmesi için gerekli olan inşaat ruhsatına geçtiğimiz hafta olumsuz yanıt verilmesi üzerine çıkan kriz hakkında açıklamalarda bulunan Başkan pekdaş, Türkan Saylan Kültür Merkezinde basın toplantısı yaptı. Alsancak Stadının depreme dayanıksız olması nedeniyle Ağustos 2014’de yıkıldığını hatırlatarak Pekdaş, “Ondan öncesinde de hep bir AVM tartışması vardı. ’Buraya AVM yapılsın’ diyerek gündem oluşturulmaya çalışılıyor, ’burası çürük’ deniyordu. Stat 85. yılında kapatıldı ve yıkıldı. Bütün İzmir kamuoyu ‘Alsancak İzmir’dir, İzmir tarihtir, bu kadim şehrin değerlerine ihanet edilmemelidir, burada yeniden stat olmalıdır’ diye güçlü bir kamuoyu oluşturdu. Bu baskıyla ‘evet artık burada bir stat yapılacak’ dendi. Gençlik Spor İl Müdürlüğü getirdiği planlar üzerinden belediye tadilat yaptı, büyükşehir onayladı. Biz burada bir stat inşaatı için projenin gelmesini bekledik. Proje geldi. Gelen projede otopark yeri yoktu. Kanunen otopark yeri ayrılmak zorunda statlarda” dedi.

Türkiye’de yapılan diğer stat örneklerini incelediklerini de ifade eden Pekdaş, “Bu statların hepsinde otopark yerleri uygun. Antalya 33 bin kişilik, bin 200 adet otopark, Adana 33 bin kişilik bin 400 otopark, Karaman 12 bin 500 kişilik 417 adet otopark, Sakarya 21 bin kişilik bin 445 adet otopark, Fatih Terim Stadı 17 bin kişilik bin 650 adet otopark, Recep Tayyip Erdoğan Stadı 13 bin 856 kişilik bin 200 adet otopark var. Alsancak Stadının bize gelen projesinde 13 bin kişilik kapasitesi var. 21 adet otopark var. Bunu sorgulamak lazım. Her 30 koltuğa bir otopark olmak zorunda” diye konuştu.

Yapılacak Göztepe stadının ihale bedeli yaklaşık 218 milyon TL olduğunu ifade eden Pekdaş, “Alsancak Stadı 13 bin kişilik 54 milyon 880 bin TL ihale bedeli var. Bu fark nereden geliyor? Otoparktan geliyor. Burada mevzuata aykırı bir otopark planlamışlar. Başından ruhsat verilemeyeceğini bile bile planlamışlar. Ruhsat alamıyoruz demenin bahanesini arıyorlar. Biz diyoruz ki İzmir’e yakışır bir stat olmalıdır. Altay seyircisi bunu hak ediyor. Eğer orada bir otopark olursa kulübün geliri de olacaktır. Alsancak Stadı’na yapılması gereken otopark sayısını temin eden bir stat yapmalıdırlar. Haksızlığı gidermelidir. Ödeneği yükseltilmeli. 55 milyona oraya mevzuata uygun stat yapılmaz” şeklinde açıklamalarda bulundu.