Anne adaylarının rahat bir hamilelik dönemi geçirmelerini sağlamak amacıyla Memorial Antalya Hastanesi, “Hamilelik Yogası” eğitimi düzenledi.
Memorial Antalya Hastanesi Kadın Doğum Bölümü’nde hamilelikleri takip edilen kadınlar için sağlıklı hamilelik yogası düzenlendi. Hastane salonunda Yoga Uzmanı Dr. Neslihan İskit tarafından verilen derste hamile kadınlara, özel olarak hazırlanan yoga hareketleri ile nefes teknikleri uygulamalı olarak anlatıldı.
HAMİLELERDE YOGANIN ETKİSİ
Yoga Uzmanı Dr. Neslihan İskit, hamilelik yogasının kadınlar üzerinde bir çok etkisi olduğunun altını çizerek, hamile kadınlar yoga ile hamilelik dönemlerini çok rahat geçirdiğini söyledi. Hamilelikte bebeklerin her gün büyüdüğünü kaydeden İskit, “Bu da annelerin anatomik duruşlarını bozuyor. Karın öne doğru çekildiği için omurgada bazı eğrilikler oluşabiliyor. Buna bağlı olarak da bel, sırt, boyun ağrısı ortaya çıkıyor. Hamile yogası yapan kadınlar bu ağrıları çekmiyor” dedi.
DAHA KOLAY VE KISA SÜREDE DOĞUM
Hamilelik ilerledikçe kramp, uyku bozukluğu, bacaklarda ödem gibi rahatsızlıkların ortaya çıktığını anımsatan Dr. İskit, şunları kaydetti:
“Yoga ile bu bozukluklar ortadan kalkıyor. Yoga hangi doğum olursa olsun kişinin çok kolay ve kısa sürede doğum yapmasını sağlıyor. Yoga yapan kadınlarda ağrı eşiği çok yükseliyor. Dolayısıyla sancılı kısmı kolay atlatıyorlar. Sezaryenle olan doğumda ise doğumdan sonra iç organların toplanmasına faydası var.”
ÜCRETSİZ PROGRAM
Hamileliğin ilk gününden, doğuma kadar yoganın yapılabileceğini ifade eden Dr. İskit, “Zor bir hareket ya da akrobatik bir duruş yok. Hepsi hamile kadına göre ayarlanmış duruşlar. Bütün bunlara nefes eşlik ediyor. Güvenli şekilde yapılabilir. Kadın doğum doktorları da yogayı tavsiye ediyor. Korkacak bir durum yok. Güvenli eğitmenler eşliğinde yapılıyor” diye konuştu. Her hamile kadının yoga derslerine katılabileceğini duyuran Dr. İskit, “Her Çarşamba 18:30,19:30 arasında Memorial Antalya Hastanesi’nde yapılacak. Bu programda ücret yoktur. Her anne adayımız rahatlıkla katılabilir” dedi.
HAMİLELER YOGANIN ÖNEMİNİ BİLİYOR
Türkiye’de hamile kadınların yoga yapma oranının yüksek olduğunun altını çizen İskit, “Hamile kadınlar arasında bir anket yapıldı. Kadınlara hamilelikle olmazsa olmaz 5 öğeyi sıralayın sorusunun içinde ikinci sırada yoga gelmiş. Hamile kadınlarımız yoga hakkında fikir sahibiler ve yapmaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.
GÜZEL BİR EGZERSİZ TOPLULUĞU
Hamile kadınlara her Çarşamba günü yoga dersi verecek olan Memorial Antalya Hastanesi Uzman Fizyoterapisti Menekçe Cengiz ise, “Bir saatlik dersimiz halka açık. Herhangi bir ücret alınmayacak. Hastanemizin takip ettiği hamile arkadaşlarımızın dışında, dışarıdan gelen misafirlerimize de açık. Güzel bir egzersiz topluluğu oluşturacağız” dedi.
IKINMA VE SOLUNUM EGZERSİZİ
Hamile kadınları yakından takip eden Memorial Antalya Hastanesi Fizik Tedavi Bölümünden Uzman Feride Ekimler Süslü de, yoganın gebelik boyunca meydana gelen duruş bozuklukları ve sırt ağrılarının azalmasına yardımcı olduğunu belirtti. Yoganın ayrıca çeşitli kasların güçlenmesini ve idrar sarkmalarını engellediğini aktaran Süslü, doğum sırasında kolay ıkınma ve solunum egzersizlerinin ise vücudun tam oksijenlenmesine yardımcı olduğunu kaydetti.
DOĞUM SÜRECİNE UYUM
Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Op.Dr. Sibel Kaya, hamilelikte kadınların hormonel, fiziksel ve psikolojik değişimler yaşadığını dile getirerek, şunları söyledi:
”Gebeliğe bağlı duruş bozuklarının giderilmesi ve hastayı rahatlatmak için yoga önemli. Yoga ile kaslarımızı güçlendiriyoruz. Yoga ile kaslarımızı güçlendirerek fiziksel performansımızı arttırıyoruz. Aynı zamanda gebelik ve doğum sürecine uyumu sağlamış oluyoruz.”
“KENDİMİ RAHATLAMIŞ VE MUTLU HİSSEDİYORUM”
İki aylık hamile Enzal Kurt ise ilk kez yoga yaptığını belirterek, “Benim ve bebeğim için iyi geliyor. Kendimi rahatlamış ve mutlu hissediyorum. Doğum oluncaya kadar derslere geleceğim” dedi.
“YOGA YAPTIKÇA AĞRILARIM GEÇİYOR”
7.5 aylık hamile Pınar Gültekin ise yogayı severek yaptığını ifade ederek, “Hamileliğim boyunca yogaya devam ediyorum. Yoga yaptıkça ağrılarımın geçtiğini hissettim. Kentimi ağır değil daha rahat ve mutlu hissediyorum. Hamileliğim daha kolay olacak” diye konuştu.
BEBEK MUTLU
7 aylık hamile Ceren Çabukoğlu ise, daha önce internetten yoga yaptığını belirterek, “Yoga yaptıktan sonra kendimi çok rahatlamış hissediyorum. Rahatlama hareketlerini yaparken bebeğin de mutlu olduğunu hissetmek inanılmaz bir duygu” ifadelerini kullandı.