HAKKARİ'nin Yüksekova İlçesi Ticaret ve Sanayi Odası (YÜTSO), yaklaşık 1.5 aydır kapalı olan Selahaddin Eyyubi Havalimanı ve Esendere-İran Sınır Kapısı ile ilgili basın açıklaması yaptı. YÜTSO Başkanı Salih Özdemir, "Bilinmelidir ki para huzurlu limanları sever. Eğer bir yerde huzur yoksa ticaret de yoktur, ticaret yoksa yaşam kalitesi de yoktur. Bu nedenle de Esendere Sınır Kapısı'nın bir an önce açılması için hükümet yetkililerine çağrıda bulunuyoruz" dedi.
YÜTSO toplantı salonunda bir araya gelen YÜTSO Başkanı Salih Özdemir, Meclis Başkanı Fahrettin Hazeyi, Oda Yönetim Kurulu üyesi Seracettin Keği basın açıkması düzenledi. Yaklaşık 2 aydır kapalı olan Esendere-İran sınır kapısı ve Selahaddin Eyyubi Havalimanı'nın bölge halkını sıkıntıya soktuğunu belirten YÜTSO Başkanı Özdemir, Esendere Sınır Kapısı’nın kapanmasının ilçede ticaretle uğraşan insanların kötü etkilediğini belirtti. Çözüm süreciyle birlikte sağlanan barış ortamının ilçe de umut vaatettiğini belirten Özdemir şöyle konuştu:
"Yaşanan çatışmalar sonucunda ticaret durma noktasına geldi. Havaalanı, Organize Sanayi Bölgesi ve ardından iç gümrükleme içinde yaptığımız çalışmaların meyvelerini alacakken bir anda ilçeyi maalesef etkisi altına alan kaos ortamı neşter gibi ticaretimizin belini kırmıştır. Tüccarımız, esnafımız çekini ve bankalara olan kredilerini ödeyemez durumda ve ihracatçımız maalesef ihracatını yapamamıştır. Haliyle bu olumsuzluklar ilçe insanımızı olumsuz etkilemiştir."
Yaşanan olumsuz gelişmelerin kendilerini üzdüğünü belirten Özdemir, ilçede ciddi bir ekonomik kriz yaşandığını söyledi. Özdemir, "Huzur ortamı ile birlikte yatırımcıları bölgeye çekmeye başlamışken, ve daha güzel projelere imze atmayı hedeflerken, ilçemizin can damarlarından biri olan Esendere Sınır Kapısı’nın böyle bir muameleye maruz kalması bizi ciddi sıkıntılara sokmuş ve üzmüştür. Adeta bölge insanını cezalandıran bir hal almıştır. Bunu hak etmiyoruz. İran pazarına girmekte çektiğimiz sıkıntı bir yana, İranlı vatandaşların da ilçemizde ki alış verişleri sekteye uğramıştır. Her anlamda bir düşüş söz konusu ve piyasalardaki bu durgunluk artık bizi ciddi anlamda tedirgin etmektedir. Bilinmelidir ki para huzurlu limanları sever. Eğer bir yerde huzur yoksa ticaret de yoktur, ticaret yoksa yaşam kalitesi de yoktur. Bu nedenle de, Esendere Sınır Kapısı’nın bir an önce açılması için hükümet yetkililerine çağrıda bulunuyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI