Çarşamba Ziraat Odası tarafından 2007 yılında hizmete sunulan toprak analizi laboratuvarında 8 yıldır çiftçilere hizmet veriliyor. Çiftçilerin toprağın tahlilini yaptırarak, atacakları gübre oranı ve toprağın eksiklerini belirledikleri laboratuvardan 2015 yılında bin 500 faydalandı.

Çarşamba İlçe Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, laboratuvarının çiftçilerin hizmetinde olduğunu, toprak analizi yapmaya devam ettiklerini söyledi.

Bu yıl bin 500 çiftçinin toprak analizi yaptırdığını bildiren Aydemir, "Doktora girmeden nasıl ilaç almıyorsanız, toprak tahlili yaptırmadan toprağa gübre atmak yanlış olur. İlçemizde yüksek yerlerle ova arasında toprak analizinde farklılıklar var. Ova toprağı daha bazik bir yapıya sahipken, yüksek kesimlere doğru toprak yapısı daha asidik bir hal alıyor" dedi.

Analiz yaptıran çiftçilerin topraklarındaki ana elementler olan azot, fosfor ve potasyum miktarını öğrendiklerini anlatan Aydemir, tahlil yaptırdıktan sonra topraklarında eksik elementi ve ne kadar eksik olduğunu öğrenip ona göre gübreleme yapıldığını kaydetti.

Böylelikle toprağın ihtiyacı olan elementin gübresinin ihtiyacı oranında yapma şansına sahip olunduğunu vurgulayan Aydemir, "Laboratuvarımızda bu, sembolik bir ücret karşılığında yapılıyor. Toprak tahlili yaptıran çiftçi sayımız her geçen yıl düzenli olarak artıyor. Biz de mühendislerimiz ile köylerde bilgilendirme yaparak, toprak analizi için arazilerinden nasıl toprak almaları gerektiğiniz anlatıyoruz" diye konuştu.