Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yayın yapan Emek Radyo sahibi Mehmet Emin Aydın, 18 yıldır reklamları takas karşılığında alarak, radyosunu ayakta tutmaya çalışıyor. Aydın, kırtasiye reklamı yaparak, 8 çocuğunu okuttuğunu belirterek, dürümcünün reklamını da dürüm karşılığında yaptığını ifade etti.
Mardin’in Kızıltepe ilçesindeki radyolardan olan Emek Radyo, internetin hızlı bir şekilde yayılması nedeniyle reklam alamıyor. 3 eşi, 16 çocuğu ve 3 torunu olan radyonun sahibi Mehmet Emin Aydın, kendi çabasıyla radyoyu 18 yıldır ayakta tutmaya çalıştığını belirtti. 1988’de devraldığı radyoda çalıştıracak eleman bulmakta da zorlandığını anlatan Aydın, “Bu sıkıntıdan dolayı kendi çocuğumu yardım amaçlı okuldan aldım. Liseyi dışarıdan bitirmek için açık lisede okudu. Gündüzleri oğlum geceleri de ben radyoya bakıyorum. Reklam bulmakta çok zorluk çekiyorum” dedi.
Reklamları takas yöntemi ile aldığına dikkat çeken Aydın, “Bazı esnaflar beni tanıdıkları için destek olsun diye reklam veriyorlar. Çünkü yüküm ağır. 3 eşim, 16 çocuğum ve 3 de torunum var. 8 tane çocuk okutuyorum. Bu giderleri karşılamak için hep takas yöntemiyle reklam alıyorum. Kırtasiye reklamı yaparak 8 çocuğumu okuttum. Kırtasiye malzemelerini hep takas yolu ile aldım. Dürümcü ile çalışıyorum bana ve oğluma dürümler geliyor” diye konuştu.
18 yıllık radyocuyu olmasına rağmen henüz bir basın kartının olmadığını da aktaran Aydın, şunları kaydetti:
“Burada basın mensuplarına önem verilmiyor kesinlikle. Vekillerimiz sadece seçimlerde sayın basın mensubu diye hitap ediyor onun dışında çarşıda selamsız geçiyorlar. Onun için sıkıntılarımız çok bu sıkıntılarımızı dile getirmek amacı ile sadece söylüyorum kesinlikle reklam amaçlı ben bu röportajı yapmıyorum. Ama ben halkın katkıları ile ayakta kalıyorum. Reklam gelmezse bu radyoyu nasıl ayakta tutabilirim? Kendi çabalarımla bu radyoyu ayakta tutuyorum.”
“TELEFONLARA YETİŞEMİYORDUK”
İnternetin yaygınlaşmasının kendilerini çok etkilediğine de vurgu yapan Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eskiden akşama kadar dinleyicilerimizin telefonlarına yetiştiremiyorduk şimdi ise akşama kadar en fazla 5 dinleyici arıyor. 3834 diye bir mesaj hattımız var. Telefonlarındaki liraları gitmesin diye oraya mesaj atmıyorlar. Belediye billboardlara şehir içi reklam afişleriyle donanıyor, eğer ben bir şirket kuruyorsam RTÜK bana bu hakkı vermişse bana frekans vermişse ve ben yıllardır görevimi başarı ile yerine getiriyorsam devletin bizim arkamızda olması lazım.”
Kızıltepe’de Tepebaşı Giyim sahibi Burhan Yardım ise, radyoda takas karşılığında reklamlarını yayınlattıklarını belirterek, “Elbise ve ayakkabı veriyoruz, çocuklarını giyindiriyoruz. Bunun karşılığında reklamlarımızı yayınlatıyoruz” dedi.
Dürümcü Ümran Ülker ise, “Şu ana kadar para olarak bir ödeme yapmadık. Sadece takas usullü ile reklamımızı yayımlıyor bizde ona dürüm veriyoruz. Bize böyle bir imkan sunuyor Mehmet Emin Aydın’a teşekkür ediyoruz” diye konuştu.