Bilecik’te 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100’üncü yıldönümünü anma programı Atatürk anıtına çelenk koyma törenleri ile başladı.
Bilecik Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk anıtına, Bilecik Valiliği, Bilecik Belediye Başkanlığı ve Bilecik Şehit Aileleri Ve Gaziler Derneği tarafından çelenk koyulması ile başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması devam etti. Günün anlam ve önemini anlatan konuşma yapan 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanlığında görevli Üsteğmen Emre Çelebi, bugünün, milletçe her sayfası aziz şehitlerin ve gazilerin kanlarıyla yazılmış, Türk harp tarihinin en müstesna zaferlerinden biri olan Çanakkale Zaferini 100.Yıl Dönümü Ve Şehitler Günü olduğunu belirtti. Çelebi, “Gurur ve minnetle kutladığımız bugün dünyanın en kuvvetli ordularının 100 yıl önce Çanakkale toprakları içinde kahraman Türk askerlerinin iman dolu göğsüne çarparak bütün ümitleriyle beraber Türk sularına gömüldüğü gündür. Bugün büyük insan ulu önder eşsiz komutan gazi Mustafa Kemal Atatürk’ ün artakalanlar sırtlarında dünyaya komutanlık sanatını öğrettiği gündür. Bugün bu toprakların sonsuza kadar tek sahibi olan yüce Türk milletinin bağımsızlığı ve hürriyeti söz konusu olduğunda nasıl şahlandığını tüm dünyaya gösterildiği Türk birlik ve beraberliğinin kudret ve kabiliyetinin nelere nüktedir olduğunun tüm dünyaya öğretildiği gündür. Bugün yurdumuza namusumuza birlik ve beraberliğimize kasteden düşmanın yok edildiği her karış toprağımızın kanımızla yıkanarak düşmandan temizlendiği kutlu gündür. Vatanımıza ve istiklalimize kasteden hain düşmanlara karşı yurdumuzun her karış toprağını aziz kanlarıyla sulayarak şehit ve gazi olan dedelerimiz babalarımız analarımız kardeş ve evlatlarımız olduğu için onurlu ve gururluyuz. Kahraman ecdadımızın şehit ve gazilerimizin sayesinde vatanımızın sahibi ve özgürüz. Bu anlamlı gün münasebetiyle şehit ve gazilerimizi bir kere daha saygıyla anıyor kendilerine şükran ve minnetlerimizi sunuyoruz” dedi.
“ÖLÜME GÜLÜMSEYEREK GİTTİLER”
Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Hayati Durak ise, 18 Mart Çanakkale şehitlerini anmak için toplandıklarını belirterek, “Çanakkale zaferinin öncülüğünde vatanı milleti bayrağı dini için yapılan savaşlarda hayatını kaybeden bütün şehitlerimizin ama günüdür. 18 Martta Türk milleti Çanakkale destanını yazdı. Bu destan fakirlik içinde, buğday kırığından yapılmış çorba yemekleri, sağlıksız içilen sular, çamur içerisinde bulunan barınaklarda kalan askerlerimiz en modern silah ve araçlarla donanmış düşmanlarına karşı aslanlar gibi savaştı. Çünkü kalplerinde sadece vatan sevgisi vardı. Tıbbiyeli, Mülkiyeli, Harbiyeli, adliyeli, liseli öğrencileriyle ve kahraman askeri ile ölüme gülümseyerek gittiler. Nurlanarak şehitlik mertebesine ulaştılar. Bizlere bu kutsal vatan topraklarını emanet ettiler. Anadolu’nun evlatlarını yedi bitirdi Çanakkale savaşı. Bu savaş sadece cephede savaşanların savaşı değil, cephe gelişinde bekleyen anaların, bacıların, gelinlerin, yavuklularının da savaşıydı. Hiç gelmeyecek kocasını hiç dönmeyecek babasını doyamadığı oğlunu ömrü boyunca özlemek, beklemek nedir bilir misiniz? Bu bekleyenlerin babaları abileri dedeleri kocaları yoktur. Onların yerine acı vardır hüzün vardır yeniden yeşerecek topraklar için gözyaşı vardır ıstırap vardır. Vatanı için bayrağı için milleti için gözünü kırpmadan canını seve seve vererek şehitlik mertebesine ulaşan ecdadımızı Çanakkale savaşında büyük kahramanlar gösteren gazi Mustafa kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının minnet ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Konuşmaların ardından, Bilecik Anadolu Lisesi öğrencilerinden Zeliha Fidan “Çanakkale Şehitlerine”, Mertcan Çınar “Bir Yolcuya” adlı şiirleri okudular. Tören, 2. Jandarma Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanlığı Bando Takımı tarafından verilen konser ile son buldu.
ŞEHİT MEZARLARINA ÇİÇEKLER BIRAKILDI
Konser sonrası protokol üyeleri Bilecik Şehitlik mezarlığına giderek şehit mezarlarına çiçek bırakarak dualar ettiler. Yapılan törene, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Milliyetçi Hareket Partisi Bilecik Milletvekili Bahattin Şeker, Bilecik Belediye Başkan Vekili Nihat Can, Vali Yardımcıları, Bilecik 2. Jandarma Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, Bilecik Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Yaşar, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, Baro Başkanı Halime Aynur, kurum müdürleri, sivil toplum örgütleri, şehit ve gazi yakınları ile askeri erkan katıldı.
Kutlamalar, Bilecik Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezinde Bilecik Anadolu Lisesi’nin hazırladığı program ile son bulacak.