Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Balıkesir Havran ilçesinde Özdoğu Kuzey Ege Bakır İşletmeleri firmasına ait tesisin açılışını yaptı.

    Bakan Yıldız, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nün, Havran ilçesinde, 10 bin metre derinlikte 20 milyon ton civarında bakır ve molibden rezervi tespit ettiğini bildirdi. Havran'da, bakır ve molibden konsantresi üretip ihraç eden Özdoğu Kuzey Ege Bakır İşletmeleri firmasına ait tesisin açılış töreninde yaptığı konuşmada, bu şirketin 75 milyon dolarlık yatırım yaptığını belirterek yatırımın, bir o kadar da yıllık ihracat miktarıyla desteklendiğini söyledi.

    Enerji Bakanı Yıldız, ''MTA, 10 bin metrede sondajla burada yaklaşık 20 milyon tonluk bakır, molibden rezervi tespit etti. Kamu bulup özel sektör işletecek. Yapı bu. Tükettiğimiz bakırın yüzde 80'ini ithal ediyoruz. Bunun mutlaka ithalatının engellenmesiyle ilgili yeni sahaların açılması gerekiyor. Yılda 1,2 milyar dolarlık ithalat yapıyoruz. Bu tesis, ekonomimize büyük katkılar sağlayacak." diye konuştu.

    Açılış töreni, tesisin hizmete açılmasıyla sona erdi. Törende, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ile firmanın yönetici ve çalışanları hazır bulundu.