13 Haziran Dünya Albinizm Günü ve albinizmle ilgili toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla, JCI Antalya Genç Liderler ve Girişimciler Derneği, Türkiye Albinizm Derneği ile Antalya Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle bir dizi etkinlik düzenlendi.
Ortak yürütülen çalışma kapsamında “Albinizmin Farkında Ol, Varlığınla Destek Ol” sloganıyla yürütülen çalışmada Antalya ve çevre ilçelerde yaşayan albinizmliler için eğlenceli bir program düzenlendi. Sabah erken saatlerinde evlerinden alınan albinizmliler ilk olarak Akvaryum ziyareti gerçekleştirdi. Bazılarının ilk kez girdiği akvaryumda eğlenceli anlar yaşandı. Ardından düzenlenen öğle yemeğinde dernek üyeleri ve albinizmliler üzerinde, ‘Albinizmin Farkında Ol, Varlığınla Destek Ol’’ yazılı pastayı kesti. Albinizmlilere güneş gözlüğü dağıtılırken, bir hastane tarafından da ücretsiz göz taraması hediye edildi. Yetişkin ve çocuk albinizmliler ardından bir alışveriş merkezinde toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla güneş gözlükleriyle yürüdü.
"ALBİNİZMLİLER YALNIZ DEĞİL"
Etkinlik hakkında bilgi veren JCI Antalya Albinizm Projesi Direktörü Ebru Eymur, hedeflerinin toplumda albinizmlilere dikkat çekmek olduğunu işaret ederek, “ Bu etkinlik sayesinde, Antalya’daki albinizmli arkadaşlarımızla ve aileleriyle tanıştık. Onlara yalnız olmadığını ve bizlerden farklı olmadıklarını göstermek istiyoruz. Bu kişiler görünüşleriyle toplumda hemen dikkat çekebiliyor. Bir çok kişinin toplumda albinizmden haberi yok. Biz bu noktada duyarlık oluşturmak istiyoruz. Albinizmlilerin sadece bir gün değil, diğer günlerde de hatırlanmasını istiyoruz ” dedi.
ALBİNİZM NEDİR?
Cilde, saça ve gözlere renk veren melanin pigmentinin vücutta ya hiç bulunmaması veya çok az bulunmasına albinizm dendiğini aktaran Eymur, “ Melanin, koyu içerikli ve “ışıktan koruyucu” olarak bilinen bir pigmenttir. Melanin pigmentinin derideki temel görevi, güneşten gelen ultraviyole ışınlarını engelleyerek, derinin hasar görmesini önlemektir. Güneş ışınımı, derideki melanin pigmentinin artmasına neden olarak bronzlaşmayı ortaya çıkarır. Çoğu Albinizmli insanın vücudunda melanin pigmenti yoktur ve cildi güneşe maruz kalınca bronzlaşmaz. Bunun sonucu olarak ciltleri güneş ışığına karşı çok duyarlıdır ve uygun şekilde korunmazlarsa, yanıklar oluşabilir”diye konuştu.
Eymur, dünyada her 17 bin kişiden biri albinizmle yaşadığını belirterek, Türkiye’de ise 4 bine yakın albinizmli bireyin olduğunu kaydetti.
Etkinliğe Türkiye Albinizm Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Moti Romi, JCI Türkiye Genç Liderler ve Girişimciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Erhan Tanyeri, Pis Yedili dizisinde albinizmli genci canlandıran oyuncu Ahmet Yıldırım da katıldı.