SAMSUN (AA) - Tarihçi-yazar Talha Uğurluel, Osmanlı dönemine ilişkin bazı televizyon dizilerini eleştirerek "Televizyonlarda uyduruk dizileri yapanlar kafalarını çevirip bir kere bile saraya bakmamışlar. Hürrem Sultan’ın bugün bile ayakta duran ve hizmet veren 500 yıllık yaptırdığı külliyeler, medreseler var. Öyle bir kadını dizide yerden yere vuruyorlar" dedi.

Uğurluel, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde öğrenciler ile "Benim Tarihim" adıyla düzenlenen söyleşide bir araya geldi.

Osmanlı'daki saray hayatı ile ilgili bilgiler aktaran Uğurluel, bu konunun işlendiği televizyon dizilerini eleştirdi.

Uğurluel, söz konusu dizilerin gerçeği yansıtmadığını dile getirerek "Televizyonlarda uyduruk dizileri yapanlar kafalarını çevirip bir kere bile saraya bakmamışlar. 'Çamur at izi kalsın' misali hiç bunları duymadan aynı senaryoları yazmaya devam ediyorlar" ifadesini kullandı. 

-"Hürrem Sultan’ın yaptırdığı külliyeler, medreseler var"

Türkiye'de gençlerin tarihi, hiç bir belgeye dayanmayan, "evinin mutfağından dahi çıkmamış birinin yazdığı" romanlardan öğrendiğini kaydeden Uğurluel, "Televizyona bakıyoruz, padişah sefere gidince kadınlara gün doğuyor, herkes birbirinin kuyusunu kazıyor. Sizin eşiniz, çocuğunuz sefere çıksa arkasından ne yapardınız? Tabii ki dualar edip arkasından hayırlı dönmesi için hayırlar yapardınız ama diziye bakıyoruz herkes birbiriyle düşman. Hürrem Sultan’ın bugün bile ayakta duran ve hizmet veren 500 yıllık yaptırdığı külliyeler, medreseler var. Öyle bir kadını dizide yerden yere vuruyorlar" şeklinde konuştu.

-Hırka-i Saadet

Uğurluel, yeryüzünde Hazreti Muhammed'e ait iki hırkanın da İstanbul'da olduğunu, bunun ülke açısından önem taşıdığını vurgulayarak "Eğri Seferi"nde Padişah III. Mehmed'in Osmanlı ordusunu dağılmaktan Hırka-i Saadet’i omuzuna alarak kurtardığını ve meydan muharebesini bu şekilde kazandığını anlattı.