Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanı Kürşat Atılgan, 2017 yılı Uluslararası Hava Mübadelesi öğrencilerini uğurladı.

Türkiye organizasyonunu Uluslararası Havacılık Federasyonu’nun (FAI) Türkiye’deki tek yetkili temsilcisi Türk Hava Kurumu’nun yaptığı Uluslararası Hava Öğrenci Mübadelesi (IACE) Programı 18 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Her yıl Uluslararası Havacılık Federasyonu’na üye ülke öğrencilerinin katıldığı öğrenci mübadelesi bu yıl 18 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında yapıldı. Türkiye organizasyonunu Türk Hava Kurumu’nun yaptığı bu seneki mübadele programına Almanya ve İngiltere’den 7 öğrenci katıldı. Program kapsamında gezilerini tamamlayan öğrenciler, THK Genel Başkanı Atılgan’ı makamında ziyaret ettiler.

“Önümüzdeki yıllarda çok daha aktif, daha fazla öğrenciye bu aktiviteleri verecek şekilde hazırlıklarımız sürüyor”

Burada konuşan Atılgan, öğrencilerin Uluslararası Hava Mübadelesi adı altındaki teşkilatın gönderdiği öğrenciler olduğunu söyleyerek, “Biz bu arkadaşlarımızı 15 gün süreyle Türkiye’nin değişik yerlerinde, Türk Hava Kurumu’nun değişik ünitelerinde, Türkiye’nin güzel, turistik yerlerinde gezilerini yaptırdık, İnönü’de hava sporlarına uygun olarak bazı aktivitelere katıldılar. Bugün de artık son ayağı Ankara’daki gezecekleri yerleri gezecekler ve ülkelerine dönecekler. Bizim de bunun karşılığında yine Avrupa’da Türkiye’nin her yerinden seçilip gelen çocuklarımız aynı şekilde aktivitelere katılıyorlar. Bu tabii Türk Hava Kurumu’nun uzun yıllardır önemli aktivitelerinden biri. Geçen sene güvenlik nedeniyle, Türkiye’nin aleyhinde yapılan bir takım propagandalar nedeniyle ülkeler öğrenci göndermemişti ama bu sene gördüğünüz gibi öğrenci gönderdiler ve onlar da çok memnun oldular. Onlarla Türkiye’nin çok değişik yerlerinden gelen öğrencilerle ben de hafta sonu İnönü’deydim. İnönü kampımız gerçekten hava sporları için dünyada örneği olmayan çok güzel bir yer. Bir tarafta yamaç paraşütü, bir tarafta planör, bir tarafta model uçak, öbür tarafta Ultralight, Cayrokopter filan hepsinin beraber çok güzel hava aktivitelerinin yürüdüğü kampımız. Bu sene çok daha aktif İnönü kampı. Önümüzdeki yıllarda çok daha aktif, daha fazla öğrenciye bu aktiviteleri verecek şekilde hazırlıklarımız sürüyor. İnşallah hava sporlarına daha da ağırlık vererek bu faaliyetlerimizi arttıracağız. Bu arkadaşlarımız da burada gezdiler ve en son ayağını onların da görüşünü alarak tamamlayacağız” ifadelerini kullandı.

Atılgan, öğrencilere gezi ile ilgili görüşlerini sordu. Bunun üzerine öğrenciler de geziden memnun kaldıklarını belirterek teşekkürlerini ilettiler. Konuşmaların ardından Atılgan, öğrencilere plaket takdim ederek onlarla fotoğraf çekildi.

Planör uçuşu, yamaç paraşütü, yelkenkanat ve tandem uçuş yaptılar

IACE’ye üye ülkeler arasında havacılık faaliyetlerini tanıtmak ve havacılığı sevdirmek amacıyla her yıl düzenlenen programın bu yıl ki Türkiye organizasyonu sırasıyla İstanbul, İzmir-Selçuk, Eskişehir-İnönü ve Ankara’da gerçekleştirildi. Misafir öğrenciler İstanbul’da Atatürk Hava Limanı ve Kontrol Kulesi, Yeşilköy Hava Müzesi, Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı, Sultanahmet Camii, Harbiye Müzesi, Kapalıçarşı, Minia Türk ile Rahmi Koç Müzesi’ni ziyaret ederek Boğaz turuna da çıktılar. İzmir-Selçuk’ta ise THK Selçuk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde paraşütle tandem atlayışı yaparak, Meryem Ana Evi ile Efes Antik Kenti’ni ziyaret ettiler. Konuk öğrenciler, Eskişehir’de THK İnönü Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde planör uçuşu ile yamaç paraşütü ve yelkenkanat ile tandem uçuş yaptılar. Ayrıca model uçak simülatörünü de kullanan öğrenciler, 1. Ana Jet Üssü’nü de ziyaret ettiler. Öğrenciler Ankara’da da Anıtkabir, Kurtuluş Savaşı Müzesi, 11. Ana Jet Üssü, THK Üniversitesi, THK Uçuş Akademisi ve THK Müze ve Paraşüt Kulesi’ni ziyaret etti.

IACE Programına katılan öğrenciler; farklı milletleri ve kültürleri tanıyarak, yabancı ülkelerdeki havacılık faaliyetlerini de yerinde görerek ve bu faaliyetlere dahil olarak daha nitelikli havacı olma yolunda adım atmış oluyorlar. 2018 yılı Uluslararası Hava Öğrenci Mübadelesine katılmak isteyen öğrenciler Aralık ayında www.thk.org.tr internet sitesinde yapılacak duyurunun ardından THK şubeleri aracılığıyla başvurularını yapabilecekler.