Samsun eski Mimarlar Odası Başkanı ve 47. Dönem Merkez Yürütme Kurulu üyesi İshak Memişoğlu,  eski maliye binasının yıkımı sırasında yaşanan çökme olayına tepki gösterdi. Yaşanan çökme nedeniyle Site Cami Çarşısında 6 iş yeri güvenlik gerekçesi ile tahliye edilirken, Memişoğlu ise yıkımın usulsüz olduğunu iddia etti.

'ESNAF MAĞDUR OLDU'

Samsun Medya Grubu'na açıklama yapan Memişoğlu, "Yaşamın ve ticaretin devam ettiği çarşının bir bölümü yaşanan göçme olayı sebebiyle kapatılarak, esnaf tahliye edildi. Bayram öncesi bu esnaf mağdur oldu. Yapı usulsüz bir şekilde yıkılmaya devam ediliyor" dedi.

'SİTE CAMİİ TESCİLLENMELİ'

Eski Maliye binasının yıkım şeklinin tekniklere aykırı olduğunu da ifade eden Memişoğlu, Site Cami Çarşısı ve alanının kültürel varlık olarak tescil edilmesi gerektiğini savundu. Memişoğlu, açıklamasında şöyle konuştu:

"Burada ne maksatla yapıldığını bilmediğimiz bir çalışma var. Samsun Büyükşehir Belediyesi, 1980'li yıllarda Samsun'a kazandırılmış bu eserin bir bölümünü yıkıyor. Bu eylem başlı başına imar kanununa, telif hakları yasasına aykırı. Burada basit yöntemlerle yıkım yapılıyor. Bu nedenle binanın bir kısmı çarşı bölümün üzerine çöktü. Yapı usulsüz bir şekilde yıkılmaya devam ediliyor. Site Camii'ni biz eser olarak görüyoruz, kültürel varlık olarak tescillenmesi gereken bir yapı. Bu çalışmayı yaptık gerek Bölge Koruma Kurulu, gerek Koruma Genel Müdürlüğü talebimizi red etti. Bizde bununla ilgili yürütmenin durdurulmasına ilişkin dava açtık. Tescil kararı çıkarsa belediye bu yıkımı ne ile izah edecek."

Haydar ÖZTÜRK-Umut Can EREN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.