Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Sanayi 4.0 sürecinde akıllı ve robot sistemlerinin yayılma hızının aynı şekilde devam etmesi halinde dünyanın büyük bir şok dalgası yaşayacağını belirtti.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) 136’ncı kuruluş yıl dönümü dolayısıyla, ATSO meclis salonunda düzenlenen törende konuşan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, ‘Sanayi 4.0’ olgusuna dikkat çekti. Sanayi 4.0’da rekabetin geçmiş sanayi atılımlarından çok daha sert ilerlediğine, hatta piyasalarda bir ölüm kalım rekabetinin yaşandığını kaydeden Başkan Uysal, “Sanayi 4.0 süreci çok hızlı geliyor. Sanayi 4.0’a ayak uyduramamanın müeyyidesi yok olmak olabilir. Akıllı sistemlerin, robot sistemlerinin yayılma hızı aynı hızda devam ederse, dünyanın çok büyük bir şok dalgası yaşayacağını görmememiz mümkün değil” diye konuştu.

Eylem planı önerisi

Sanayi 4.0 sürecinin ekonomik açıdan çok etkili organize edilmesi gerekliliğini belirten Başkan Uysal, yerel yönetimlerin de bu işin içine girmesi gerektiğini söyledi. Başkan Uysal, “ATSO’nun koordinasyonunda, yerel yönetimler ve kent dinamikleri olarak biraraya gelip, herkesin rolü oranında katkıda bulunacağı, bir dizi eğitim programı, gelişim master programı hayata geçirebiliriz. Kimileri Sanayi 4.0 için ‘Dünyanın sonu’ diyor. Yeni teknolojik araç kullanıyormuş gibi hafif tartışmalardan ziyade, hep birlikte şehrin bütün ekonomik, insani potansiyelini biraraya getirerek önümüzdeki 5 yılı planlayalım. Benim önerim bir eylem planı hazırlamaktır.”

Sosyal amaç

Sanayi 4.0 sürecinin bir diğer sonucunun ise insanlar açısından ekonomik açmazlar, kitle sağlığı, otoriter rejimler, savaşlar olabileceğine dikkat çeken Başkan Uysal, “Bu süreçte ortaya çıkacak katma değerin sosyal amaçla harcanmaması ‘Dünyanın sonu olur’ diye de bir bilinç hızla yayılıyor. Eğer bir milyar kişi fakr u zarurete düşerse, bir milyar kişi bir şekilde sisteme entegre edilmezse merkeze doğru yürüyecek. Hayat memat meselesi olan, vahşi bir enerjiyle yürüyecek” diye konuştu.

Entegrasyona ihtiyacımız var

Bu aşamada Sanayi 4.0 olgusuna karşı olmak ya da olmamak gibi kavramların çok anlamlı olmadığını belirten Başkan Uysal, “Karşı olsanız ne olmasanız ne, Sanayi 4.0 geliyor. O yüzden entegre olmak için çok ivedi. ‘Gelecekte ne olacak?’ tartışmalarına değil, eylem planları şeklinde eğitim ve ARGE’yle çok sıkı bir entegrasyona ihtiyacımız var” dedi.