'GÜÇLÜ SİYASİ İSTİKRAR VARSA EKONOMİ DE GÜÇLÜ OLUR'
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, Şahin Park Otel'de Eskişehirli kadın girişimcilerle biraraya geldiği toplantıda konuşma yaptı. Gürcan siyasi istikrarın önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Kuşkusuz ekonomik gelişmelerin temeli siyasi istikrara bağlıdır. Bugün olduğu gibi güçlü siyasi istikrar varsa, ekonomi de güçlü olur. Geçmişte bunun tersi örneklerini bizzat yaşadık, gördük. Önümüzdeki dönemde inşallah ülkemizin kalkınmasını, gelişmesini istemeyenlere rağmen millet olarak tek yürek olacağız ve ülkemizi güçlü yarınlara birlikte taşıyacağız. Bugün her zamankinden daha fazla birbirimize yakın olmaya, yürek yüreğe olmaya omuz omuza yürümeye ihtiyacımız var. Ülkemizde tuzak kuranlar, şehirlerimize çukur kazanlar kendi tuzak ve çukurlarında yok olacaklardır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bizler sonuna kadar ülkemizin birlik ve beraberliğini, barış ve kardeşliğimizi güçlendirmek için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz. Ekonomiden siyasete her alanda geleceğimizi birlikte kuracağız."
'EĞİTİM OLMADAN KADIN SORUNLARIIN ÇÖZMEK MÜMKÜN DEĞİL'
Eğitimin de önemine değinen basan Ayşen Gürcan, "Toplumda kadının güçlenmesi iş hayatındaki engellerin kaldırılması ve desteklenmesi konusunda bakanlık olarak her türlü hassasiyeti gösteriyoruz. Gelecekte kadın sorunlarının önüne geçmede, öncü kadınlar yetiştirmede, kız çocuklarımızın anaokulundan itibaren eğitimlerini tamamlamaları ve istihdamı kolaylaştırıcı iş gücüne sahip olmaları önemli. Eğitim olmadan kadın sorunlarını çözmekte mümkün değil" diye konuştu.
'KADINLARIN İŞGÜCÜNE KATILIM ORANI YÜKSELDİ'
Bakan Gürcan, kadınların işgücüne katılım oranın sürekli olarak arttığını söyledi. Gürcan konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yakın dönemde yapılan araştırmalara göre kadın işgücüne katılım oranı yüzde 32'ye, istihdam oranı ise yüzde 28'e yükselmiştir. 2004 yılına baktığımızda bu zamana kadar işgücüne katılım ve istihdamda göz ardı edilemeyecek bir artışın olduğunu görmekteyiz. 2013 yılı Temmuz ayı itibari ile bakıldığında bu oranın yüzde 46'ya yükseldiğini görmekteyiz. Yüksek öğretim mezunu kadınların iş gücüne katılım oranı 2006 yılında yüzde 69 iken 2013 yılı Temmuz ayı itibari ile yüzde 72 olmuştur. Bugüne kadar kadın istihdamının arttırılması için bir çok çalışmayı hayata geçirdik. 2003 yılında yürürlüğe giren yeni iş kanunu ile işveren ve işçi ilişkisinde cinsiyet dahil hiçbir nedenle temel insan hakları bakımından ayrım yapılamayacağı hükme bağlandı. 2007 yılında Gelir Vergisi Kanununda yapılan değişiklik hane içinde kadınlar tarafından yapılan ürünlerin düzenlenen panayır, festival ile kamu ve kuruluşlarınca belirlenen yerlerde geçici olarak satılması sonucunda kadınların elde ettiği gelirler vergiden muaf tutuldu. 18 yaşından itibaren çalışmaya başlamaları halinde 12 ile 54 ay arasında değişen sürelerle sigorta primlerinin işsizlik fonundan karşılanacağına dair hususlar yeniden düzenlendi. Bu teşvikten 150 bin üzerinde kadın yararlandı."
FİNANSMAN KAYNAKLARINA ULAŞMADA KOLAYLIK
Kadın girişimcilerin finansman kaynaklarına ulaşmada kolaylaştırıcı çalışmalar yaptıklarını da anlatan bakan Ayşen Gürcan şunları söyledi:
"Kadın girişimciliğin en önemli sorunu olan finansman sorununun çözümüne yönelik daha kapsamlı çalışmaların yürütülmesi gerekiyor. Kadınların eğitimlerinde daha nitelikli alanlar oluşturmak ve bu alanlarda istihdamı ve girişimciliği teşvik etmek gelecek nesiller için eşsiz fırsatlar ortaya koyacaklardır. Kadını teknoloji ile buluşturacağız. Ülkemizde kadın gücünü ekonomiye, siyasete ve sosyal yaşama doğrudan yansıtmak zorundayız. Bunu geliştirmek için ne gerekiyorsa yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Kadınlarımızla birlikte ülkemizde bulunan toplumun dezavantajı kesimlerinin tamamını refah seviyesini yükseltmek yaşamın her alanına katılımlarını sağlamak bizlerin en temel görevidir."