Kapalı Çarşı’daki tarihi Sandal Bedesteni esnafı, kiracısı oldukları Vakıflar tarafından sözleşmeleri feshedilerek çıkartılmak istenince yürüyüş yaparak kararı protesto etti. Devir haklarının da ellerinden alındığını ileri süren esnaf, 22 Nisan’da uygulanacak karara direneceklerini söyledi.
Tarihi Sandal Bedesten esnafı, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün uzun vadede bir kişiye kiraladığı Bedesten’i terk etmemek için harekete geçti. Üzerlerinde “Emekçiyiz, Haklıyız, Kazanacağız”, “İşçiyiz, Emekçiyiz, Ranta İzin Vermeyeceğiz” ve “Esnafına Sahip Çık” yazılı dövizler açan esnaflar, sloganlar eşlinde alınan kararı protesto etti. Kapalı Çarşı’da yapılan kısa bir yürüyüşün ardından grup adına açıklama yapıldı. Çarşı esnafı adına açıklama yapan Murat Çetin, “Tarihi bedestende 14 ve 15 numaralı dükkanlarım kiracısıyım. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kira-devir usulü ile kendilerine kiracısıyız. Yaklaşık burada 9 senedir esnaflık yapıyorum. Fakat yüzde 8-10 artışla teminat farkını yatıracağımız zaman ki, demek ki oraya bir madde eklediler. Bizim devir hakkımızı elimizden aldılar. Devir hakkı elimizden alındığı zaman hemen ardısıra onarım karşılığı ‘uzun süreli kiralama modeli yatırım programı altına alınmıştır’ denilerek bize bunlar tebliğ edildi. Biz bunun ne demek olduğunu anlamaya çalışırken hemen ardısıra yerimizi esnafı mağdur edecek şekilde ihaleye çıkarttılar. Bizler burada kendi çapında olan esnaflarız” dedi.
Turizmdeki ekonomik gelişmelerin ardından Sandal Bedesteni’ne göz konulduğunu ileri süren Çetin, “Turizmdeki ciddi patlayıştan dolayı son 4 senedir çok ciddi anlamda burada bütün çarşı esnafının yüzü gülüyor. İş buraya geldi ve esnafları mağdur edecek şekilde Sandal Bedesteni’ne göz konuldu. Devir hakkı elimizden alınıp 2013 yılında sözleşmemiz yenilenmedi. Prosedüre uyulmayıp yüzde 8 artışla bankadan yatırmamız gereken kiraları almadılar ve posta havalesiyle kendilerine gönderdik aldılar. 2014 yılında yıldırma ve kendilerine borçlu açısından da yüzde yüz artış yaptılar. Belgeler burada, arzu eden varsa gösterebilirim” diye konuştu.
Çetin, “Burayı ihaleye verdiler. Bizde burada diyoruz ki bilirkişi nezdinde Kapalı Çarşı esnafına sorulsun, 9 metrekarelik bir alan 30 bin liralık kirayı çıkartabilir mi? Buradan bir tek esnaf çıksın ben şu işi yapacağım, bu parayı çıkartırım desin biz buna ancak güleriz. Bu ayın 22’sinde ‘gelip sizi buradan çıkaracağız’ dendi. Biz ayın 22’sinde boşaltmaya geldikleri zaman esnaf olarak yetkililerin buraya gelip bu konuyu bize izah etmelerini bekliyoruz” dedi.