İki aya yakın bir süredir İspanya'yı kasıp kavuran Katalonya krizinde son dakika gelişmeleri yaşanıyor.

İspanya'nın Katalonya özerk yönetimi parlamentosu, yaptığı oylamayla tek taraflı bağımsızlık ilan etti. İspanya´da Özerk Katalonya Bölgesi´nde parlamento bağımsızlığın ilanı için meclise gelen önergeyi 70 oyla onayladı. Bağımsızlığın ilanı için 68 evet oyu gerekiyordu. 10 vekil bağımsızlığa karşı oy kullanırken iki oy da geçersiz sayıldı.

İspanya Senatosu kararın ardından, Katalonya'yı doğrudan yönetme kararı aldı. Buna göre, İspanya Senatosu Katalonya'nın özerklik yetkilerini büyük oranda Madrid'e verecek Anayasa'nın 155. maddesini yürürlüğe soktu.

İspanya Başbakanı Rajoy'dan da itidal çağrısı yapıldı ve "Katalonya'da hukun üstünlüğü yeniden tesis edilecek" ifadeleri kullanıldı.

İSPANYA SENATOSU, KATALAN HÜKÜMETİNİ FESHETMEYİ OYLAYACAK

Geçtiğimiz hafta Başbakan Mariano Rajoy liderliğinde toplanan kabinenin, Katalonya hükümetini feshetme ve 6 ay içerisinde Katalonya'da bölgesel seçimlerin yapılması kararını almasının ardından bu kararlar bugün İspanya Senatosu'nda oylanacak.

'HİÇBİR TALİMATA UYMAYIN'

Katalan ayrılıkçılar Madrid yönetimine karşı barışçıl direniş çağrısında bulundu. Katalan Ulusal Birliği memurlara seslenerek yönetimden gelen hiçbir talimata uymamalarını istedi.

İLK İŞ KATALAN LİDERİ GÖREVDEN ALMAK OLACAK

Oylama öncesinde Senato'ya gelen Başbakan Rajoy, Katalonya'nın yönetiminin merkezi hükümete bağlanmasının Katalanların özgürlüklerinin elinden alınması anlamına gelmeyeceğini, aksine onları korumak anlamına geleceğini söyledi. İspanyol anayasasında yer alan, özerk bölgelerin yönetimini Madrid yönetimine devredilmesi yetkisini veren 155. maddeyi kullanmak isteyen Rajoy, oylamada bu yönde karar çıkması durumunda ilk işlerinin Katalan lider Carles Puigdemont'u görevden almak olacağını söyledi.

KARAR EURO'YU VURDU

Euro dolar paritesi 1.1579’ye gerileyerek bir ayın en düşük seviyesini gördü. Euro dolar paritesi son ayda 1.1880’e kadar çıkmıştı. Kararla İspanya borsası da yüzde 2 düşüş yaşadı. Katalan bankalarının hisselerinde de kayıplar var.  Euro, tüm dünya para birimleri karşısında geriledi ki buna Türk Lirası da dahil. Euro, 4.46 lira seviyelerinden kararla beraber 4.42 liraya kadar düştü.

Bağımsızlık oylaması öncesinde çok sayıda Katalan, parlamento binası önünde toplandı. Parlamentonun bazı girişlerinin arabalarla kapatıldığı bildirildi.

Katalan lider Carles Puigdemont da eşiyle birlikte Katalan parlamentosuna ulaştı. Bilindiği gibi dün Puigdemont'un erken seçim çağrısı yaparak, İspanyol hükümetinin 155. maddeyi kullanmasını engellemeye çalışacağı düşünülüyordu. Ancak koalisyon ortaklarından gelen tepkiler ve Madrid'den konuyla ilgili garanti alınamaması nedeniyle Puigdemont, erken seçim çağrısı yapmadı. Puigdemont yaptığı konuşmada, atılacak bir sonraki adıma parlamentonun karar vereceğini söylemişti.