Bulgaristan'da banka sistemi SMS ve interntetteki söylentilerle sarsılmaya çalışılıyor. Bu konuda sisteme yönelik söylentilere karşı devlet görevlileri açıklamalar yaparak ortamı sakinleştirmeye çalıştı.

Asılsız haberlere cevap için açıklama yapan Bulgar Milli Bankası Müdürü İvan İskrov, banka sistemin istikrarlı olup problemsiz işlem yaptığını dile getirdi. Son günlerde Bulgar bankalarına yönelik organize hücumlarla devleti raylarından çıkarmak için çaba sarf edildiğini kaydeden İskrov, "Akşamdan itibaren ülkedeki en büyük bankalarından birine de asılsız söylenti ve kamuya kötü niyetli açıklamlarla kampanya başlatıldı. Bu kriminal eylem Bulgar vatandaşların mevduatlarına doğrudan yönelik olup mali istikrarı sarsmayı amaçlamaktadır.Bulgar Milli Bankası, insanların mevduatlarını garanti etmek için her türlü kaynakları kullanacaktır." dedi.

İçişleri Bakanı Tsvetlin Yovçev, bankalardaki mevduatların tehlikede olduğuna dair iddianın SMS yoluyla yayıldığını duyurdu. Yovçev, bu mesajları atanlara karşı inceleme başlattıklarını ve yakalandıkları takdirde kanunun elverdiği en ağır şekilde mahkeme önüne çıkarılacaklarını belirtti. Yovçev, "İnternet ve mobil operatörleri aracılığı ile insanları tedirginlik verecek yanlış haberler veriliyor. Bu şekilde söylentilerle bir bankayı çökertmek istiyorlar." dedi.

Brüksel'de olan Başbakan Plamen Oreşarski de konuyla ilgili açıklama yapmak zorunda kaldı. Eski Maliye Bakanı olan Oreşarski, hükümetin tüm bankaları yakından takip ettiğini ve sistemin tedirginlik verecek bir gerekçesi olmadığını altını çizdi.

Geçen hafta KTB bankası, söylentiler karşısında mevduatlarını çekmek isteyen insanların kuyruk oluşturması sebebiyle merkez bankasından yardım talep etmişti. Benzer problemlerin yaşanmaması için önlem alınıyor.