Üsküdar Belediyesi’nin düzenlediği ‘ Nesiller Buluşuyor’ isimli programa dedeler ve nineler torunlarıyla birlikte katıldı. Dedeler ve ninelerin torunlarına hayata dair tecrübelerini aktardı.
Üsküdar Belediyesi, toplumsal ilişkilerin ve geleneksel değerlerin yaşatılması için örnek bir projeye imza attı. Ailevi değerlerin korunmasını, bunun yanı sıra bir sonraki kuşaklara aktarılmasını sağlamak amacıyla ‘Nesiller Buluşuyor’ projesinin ilk adımını hayata geçirdi. Kütüphane Müdürlüğü bünyesindeki Üsküdar Gençlik ve Eğitim Merkezleri ile Türkiye Emekliler Derneği Üsküdar Şubesi’nin işbirliğiyle başlatılan projede, Üsküdar Bilgi Evleri ve Çocuk Akademileri öğrencileri dedeleri, babaanneleri ve anneanneleri ile birlikte bir araya geldi. Niyazi Sayın Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen buluşmada dede ve torunlar için sohbet ortam oluşturuldu. Büyüklerin anı, hikâye ve masal anlatımları yaptığı etkinlikte bir öğrenci dedesine yazdığı duygusal mektubu okudu. Torunuyla birlikte etkinliğe katılan Dursun Şahin(68) ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yazdığı ‘Cumhurbaşkanım’ isimli şiiri okudu.
“BÜYÜKLER TECRÜBELERİNİ PAYLAŞACAK”
Amaçlarının nesilleri kaynaştırmak olduğunu söyleyen Üsküdar Belediyesi Kütüphane Müdürü Yakup Öksüz, “Üsküdar Belediye’mize bağlı 15 tane eğitim merkezimiz var. Belediye Başkanımız Hilmi Türkmen’in de değerlendirmeleriyle bu işe başladık. Bugün ilk ayağını Yavuztürk Bilgi Evimizde eğitim gören ilk ve ortaokul öğrencilerimizi dedeleri ve nineleriyle bir araya getirdik. Büyükler hayatla alakalı tecrübelerini, yaşadıkları zorlukları, aktaracaklar. Çocuklarımız da onlara bilgisayar kullanma gibi şeyleri öğretecekler” dedi.
“NESİLLER BİRBİRLERİNDEN KOPMUŞ DURUMDA”
Türkiye Emekliler Derneği Üsküdar Şube Başkanı Fatma Önerge ise “Projemizin amacı dedelerin, nenelerin torunlarıyla birlikte çok daha kaliteli zaman geçirmesi, kendi çocukluğunda yaşadıklarını onlara aktarmaları kısacası örf adet ve törelerimizi unutmadan yetişmekte olan gençliğe de o bilgilerin aktarılmasıdır. Maalesef teknoloji devrinde nesiller birbirlerinden kopmuş durumda. Teknolojik aletlere esir olmuş çocuklarımızı bir nebze de olsun oradan alıp büyüklerimizle daha kaliteli bir zaman geçirmeleri için bu projeyi başlattık” şeklince konuştu.
BÜYÜKLER DE ÇOCUKLARA TAVSİYELERDE BULUNDU
Programa torunuyla birlikte katılan 54 yaşındaki Müslim Altıkaya ise “Gençlere devamlı kitap okuyun tavsiyesinde bulunmak istiyorum. Okumanın her şeye faydası vardır” dedi. 69 yaşındaki Mustafa Arpacıoğlu da, “Çocuklara tavsiyemiz anne ve babanın sözünden çıkmamalarıdır. Derslerine çalışsınlar, okuyup başarılı olsunlar” diye konuştu.
“DEDELER VE TORUNLAR YARIŞTI”
Etkinlikte dedeler ve torunları için de birbirlerini ne kadar iyi tanıdıklarını anlamak için yarışma düzenlendi. Yarışmada dedelere torunları ile ilgili sorular yöneltilirken torunlara da dedeleri hakkında sorular soruldu. Dedelere yarışma içinde sorulan ‘Torununun en sevdiği arkadaşı kim?’ sorusu yöneltildi. Torununu en sevdiği arkadaşı aklına gelmeyen 65 yaşındaki Necati Küçük cevap olarak kağıda eski bir sinema oyuncusu olan Çolpan İlhan’ı yazması salonda ki vatandaşları kahkahaya boğdu.