Başbakan Binali Yıldırım Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine yatırım çağrısında bulunurken, hükümet terörün bitirilmesine yönelik yatırım ve güvenlik süreci devam ettirmesinin yanında bölgeye yönelik kardeşlik stratejisi izleyecek. 5 yılda 35 milyar liralık yatırımın planlandığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sosyal alanlara ağırlık verilecek yeni bir projede Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yatırımlarla birlikte sosyal alanlara da yoğunlaşılacak. Bölgedeki kadın ve gençler için Batı şehirleriyle kardeşlik projesi yürütülecek. Buna göre Diyarbakır’daki bir kadın girişimci diğer bölgelerdeki kadınlarla buluşturulacak. Beraber ortak iş yapmaları desteklenerek birlikteliğin önü açılacak. Doğulu ve batılı gençlerde farklı programlar ile bir araya getirilecek.

ÜNİTER YAPIYA KATKI
Çok sayıda projenin GAP İdaresi bünyesinde uygulamaya konulacağını bildiren Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, gerekli talimatların verildiğini belirtiyor. Bölgeye yönelik Sosyal Destek Programı (SODES) ile Çok Amaçlı Toplum Merkezleri (ÇATOM) projelerinin yürütüldüğüne dikkat çeken Bakan Elvan “SODES, ÇATOM var ama bizimki çok daha kapsamlı bir yaklaşım tarzı olacak. Öncelikli olarak bölgedeki sosyal dokunun ulusal dokuyla tam manasıyla entegre olması. Diyelim ki Diyarbakır’daki kadınlarımızla diğer bölgelerdeki kadınlarımızı buluşturacağız. Ortak iş yapmalarının önünü açacağız. Gençlerimiz değişik gençlerle bu bölgedeki gençlerimiz buluşacak. Çok değişik programlar uygulanacak” dedi.

Bakan Elvan, GAP Bölgesi’nde özellikle GAP Kalkınma İdaresi’nin ağırlıklı olarak sosyal alanlara yoğunlaşacağını dile getiriyor. Toplumun kaynaşması, kenetlenmesi ve üniter yapının güçlendirilmesine yönelik alanlara yoğunlaşılacağını söyleyen Elvan “Fiziki yatırımlardan çok sosyal amaçlı yatırımlara yoğunlaşacak kadınlarımıza yönelik programları artıracağız. Gençlerimize yönelik programlarımızı artıracağız. Bölgedeki kadınlarımıza ve gençlerimize sahip çıkacağız” diye konuştu.

Çocuk ve gençlere sosyal aktivite Kalkınma Bakanlığı’nın yeni projesinin yanı sıra mevcut SODES yatırımları da devam edecek. Bu kapsamda gençler ve çocuklara yönelik spor başta olmak üzere sosyal ve kültürel aktiviteler artırılıyor. Gençler spor ve sosyal alanlara yönlendirilecek. Bu kapsamda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki tüm mevcut spor tesisleri elden geçirilirken, yeni futbol, basketbol, voleybol ve tenis sahaları yapılacak. Gençlik merkezleri oluşturulacak.

(Star)