Adem ÇETİN/ AKSEKİ (Antalya), () - ANTALYA'nın Akseki İlçesi'nde bu ay açılması planlanan Türk Folklor Müzesi'nde, 5 binin üzerinde materyal sergilenecek. Müzenin kurucusu Mustafa Kavasoğlu, yerli ve yabancı turistlere milli ve kültürel değerlerin tanıtılacağı müzenin Türkiye'de ilk olacağını söyledi.
Akseki'ye bağlı Sarıhacılar Mahallesi'nde çalışmaları yaklaşık 2 yıl önce başlatılan Türk Folklor Müzesi tamamlanma aşamasına geldi. Türk halk kültürünü yansıtan mutfak gereçleri, ahşap oyma tavan ve kapılar, ahşap kapı kilitleri ve anahtarlar, yöresel kıyafetler, tartı aletleri, demirci, kalaycı ve semerci aletleri, tarım araç ve gereçleri, silah, savaş ve müzik aletlerinden oluşan 5 binin üzerinde materyalin sergileneceği müze 22 Nisan'da açılacak.
'MİLLİ VE KÜLTÜREL DEĞERLER TANITILACAK'
Girişimci 60 yaşındaki Mustafa Kavasoğlu'nun çalışmalarını yürüttüğü müze için 2 katlı eski bir bina gerekli izinler alınarak restore edildi. Müzenin oluşturulması için yaklaşık 800 bin lira harcadığını söyleyen Mustafa Kavasoğlu, müze sayesinde ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlere milli ve kültürel değerleri tanıtmayı amaçladığını belirtti. Müzede 30 yıldır biriktirdiği eserlerin sergileneceğini kaydeden Kavasoğlu, Türk Folklor Müzesi'nin yanı başında yaklaşık 350 bin liraya mal edilerek sıfırdan yapılan 2 katlı bir binada da Yaşam Müzesi oluşturulacağını vurguladı.
'DÜNYADAN ÇOCUKLAR AÇILIŞA GELECEK'
İnşa çalışmalarıyla sergilenecek eserlerin toplam maliyetinin 2 milyon liranın üzerinde olduğuna dikkati çeken Kavasoğlu, "Bu objelerin sergilenmesi için en doğru yerin Sarıhacılar olduğunu düşünerek müzelerimizi hazırladık. Bunun biri Yaşam Müzesi olacak. Bu bölge insanının nasıl yaşadığını anlatacak. Diğeri de Türk kültürünü anlatan etnografik objelerin sergilendiği Türk Folklor Müzesi olacak. Bu müzenin etnografik özellik taşıyan bölümünü 22 Nisan'da açacağız. O hafta, Çocuk Bayramı olduğu için dünyadan 800'e yakın çocuk bu açılışa katılacak" dedi.
Sarıhacılar Mahallesi'nin 800 yıllık bir yerleşim yeri olduğunu aktaran Mustafa Kavasoğlu, Selçuklular döneminde kurulan bölgenin en eski Türkmen köyü, Düğmeli Evler, İpek Yolu ve kervan yollarının üzerinde yer aldığına işaret etti.

FOTOĞRAFLI