Burhan CEYHAN / İNCİRLİOVA (Aydın), () - DOĞU ve Güneydoğu'da son zamanlarda yaşanan olaylar nedeniyle Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin ve Gaziantepli pamuk üreticisi,  500 işçinin topladığı pamuğu tek başına toplayan, son teknoloji pamuk toplama makinesinin tanıtımı için Aydın'ın İncirliova İlçesi'ne getirildi.
Modernize edilmiş pamuk toplama makinesi için, İncirliovalı Mehmet Çallıoğlu'na ait 180 dönümlük pamuk tarlasında tanıtım düzenlendi. Aydın'ın yanı sıra Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin ve Gaziantep'ten katılan yaklaşık 50 üreticiye ABD'li teknisyen makineyi uygulamalı olarak tanıttı. İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı, Türkiye John Deere Genel Müdürü Özgür Barış Eryüz, Satış Müdürü Hakan Yıldırım, Ege Bölge Müdürü Ümit Bertan, ABD'li Uzman Teknisyen Rory Kilcoin, Aydın Muğla Bayii Tekin Yavuz ile pamuk üreticileri tanıtıma katıldı.
500 İŞÇİYE BEDEN
Türkiye John Deere Genel Müdürü Özgür Barış Eryüz, son model olduğunu söylediği pamuk toplama makinesinin tarlada elle pamuk toplayan 500 işçiye bedel olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Makinemiz 9970 model pamuk toplama makinesinin en yeni halidir. Gelecek yıl bu makinenin Türkiye'de satışına başlayacağız. Bu makine yeni dizayn edildi ve motor gücü eskiye oranla artırıldı. Güneydoğu'daki malum durumlardan oraya tanıtım için gidemeyince, oradaki pamuk üreticilerini buraya getirerek tanıtımını burada yaptık. Türkiye'de pamuk toplama kapasitesi artsın diye Türkiye'ye getirdik. Ama Güneydoğu'da halen bazı bölgelerde elle toplamalar var. Bildiğim kadarıyla Ege Bölgesi'nde elle toplama yapılmıyor. Bu makine günde 3 ve 4 bin dönüm tarladan pamuk toplayabilme kapasitesindedir. Makine elle pamuk toplayan 500 işçinin işini tek başına yapabiliyor."
'MAKİNELER GELİŞTİKÇE PAMUK EKİMİ ARTIYOR'
Pamuk toplama makineleri geliştikçe pamuk eken çiftçinin de fazlalaştığını belirten İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı da şöyle konuştu:
"Yıllardan beri elle pamuk toplarken son yıllarda teknolojiye ayak uydurarak makineyle toplamaya başladık. Bu arazide bu pamuğu toplamak için en az 500 işçi gelmesi gerekiyor ki bu pamuk bir günde toplansın. Bu da mümkün olmadığı ve yağan yağmurlar pamuğu etkilememesi için pamuk toplama makinesi en uygun olanıdır. Bu makineler fazlalaştıkça, pamuk eken çiftçimiz de fazlalaşıyor."

FOTOĞRAFLI